Kabinet bude schvaľovať ďalší akčný plán

V okrese Vranov n/Topľou plánuje vláda do roku 2020 podporiť vytvorenie 2 545 pracovných miest s celkovou odhadovanou finančnou investíciou minimálne 123 miliónov eur

vyšlo aj v DOM

VRANOV N/TOPĽOU 30. augusta (SITA) – Rokovanie o Akčnom pláne rozvoja okresu Vranov nad Topľou na roky 2016 až 2020 bude v utorok hlavnou témou ďalšieho z výjazdových rokovaní vlády SR. Ministri sa po minulotýždňových zasadnutiach v Sabinove, Sobranciach a Trebišove tentoraz stretnú v ďalšom z okresných miest, ktoré spadajú pod zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov. Miera evidovanej nezamestnanosti vo Vranovskom okrese dosiahla v júni tohto roka 18,2 percenta. Hlavným cieľom akčného plánu je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Vranov nad Topľou podporou vytvorenia 2 545 pracovných miest do roku 2020. V pláne sa predpokladá celková odhadovaná finančná investícia v rokoch 2016 až 2020 minimálne 123 miliónov eur. Z verejných zdrojov to má byť 81 miliónov eur a zo súkromných zdrojov zvyšných 42 miliónov eur. Výška regionálneho príspevku dosiahne 4,9 milióna eur.

Podľa počtu obyvateľov patrí okres Vranov nad Topľou medzi stredne veľké okresy Slovenska. Ako sa uvádza v pripravenom materiáli, dlhodobo vysoká nezamestnanosť tu bola spôsobená špecifickými okresnými faktormi a dopadmi minulej centrálnej hospodárskej politiky a sociálnej politiky, inštitucionálnych nastavení a vývoja na globálnych a lokálnych trhoch. Medzi špecifické okresné faktory patrí hlavne nedostatočne rozvinutá infraštruktúra regiónu, nízka kvalifikácia pracovnej sily, odchod mladej kvalifikovanej sily z okresu a nevyhovujúca štruktúra regionálneho školstva. V okrese nie sú primerané podmienky na vytváranie pracovných miest menšími podnikmi a podnikmi, ktoré by sa mali podieľať na rozvoji pôdohospodárstva v nadväznosti na cestovný ruch. Navyše pre nedostatočnú koordináciu a nedostatočné plánovanie a podporu regionálneho rozvoja okres nevyužíva v plnej miere svoj hospodársky, prírodný a kultúrny potenciál, ani potenciál územnej spolupráce v regióne.

Napriek vhodným podmienkam pre poľnohospodárstvo je okres Vranov nad Topľou priemyselným okresom. Priemysel zamestnáva 25,9 percenta zamestnancov. Hlavnými odvetviami priemyslu v meste a regióne sú drevársky a textilný priemysel. Ďalším najväčším zamestnávateľom je školstvo, obchod, zdravotníctvo a verejná správa. Profesie, po ktorých je dopyt a chýbajúce profesie v okrese sú chemik, operátor, pánsky a dámsky krajčír, pletiarka, elektrikár a elektromechanik. Miera evidovanej nezamestnanosti v okrese od roku 2007 výrazne stúpala, keď k 31. decembru 2012 dosiahla hodnotu 24 percent. Takýto vývoj bol dôsledkom celosvetovej finančnej krízy na trhu práce. V nasledujúcich rokoch sa rast slovenského hospodárstva prejavil v postupnom znížení nezamestnanosti na hodnotu 17,8 percenta ku koncu roka 2015. Aj to ale bolo o 3,3 percentuálneho bodu viac ako v roku 2007. „Nízke mzdy v okrese predstavujú výraznú bariéru a slabú motiváciu zamestnania zvlášť pre dlhodobo nezamestnaných,“ uvádza sa v pripravenom akčnom pláne.

Okrem prerokovania Akčného plánu rozvoja okresu Vranov n/Topľou čaká vládu aj rokovanie o ďalších bodoch. Minister financií na zasadnutie predloží návrh na uzavretie Dohody medzi Slovenskom a Spojenými arabskými emirátmi o vzájomnej ochrane investícií a tiež návrh na odpustenie polovice z 200-tisícovej návratnej finančnej výpomoci poskytnutej obci Ľubotice v okrese Prešov. Tú jej v októbri 2014 odsúhlasila vláda pre prehratý súdny spor, v ktorom išlo o nesprávne zápisy vlastníckych práv k pozemkom v 90. rokoch. Druhú polovicu spláca obec.

Schvaľovať sa budú aj tri materiály z dielne ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka. Konkrétne pôjde o návrh účasti slovenskej delegácie na 71. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, návrh plánu zahraničných pracovných ciest členov vlády, štátnych tajomníkov a predsedov ostatných ústredných orgánov štátnej správy na nasledujúci mesiac a informačný materiál o júlovej účasti delegácie na 14. konferencii OSN o obchode a rozvoji v kenskom Nairobi.

Výjazdové rokovanie vlády sa začne o 14:00 v Mestskom dome kultúry vo Vranove nad Topľou.

Súvisiace články

Aktuálne správy