Projekt Google, ktorý bude šíriť internet pomocou balónov, má nového manažéra

Internetový koncern Google získal nového manažéra pre projekt vývoja špeciálnych balónov, ktoré zabezpečia internet pre odľahlé oblasti. Tom Moore pracuje v branži už 20 rokov a okrem iného je zakladateľom spoločnosti WildBlue Communications, ktorá ponúka internetové pripojenie pomocou satelitov. Podľa agentúry DPA doterajší vedúci projektu s označením Project Loon Mike Cassidy získa nové úlohy v technologickom laboratóriu Google X.
Google zároveň vyzdvihol pokroky, ktoré v tomto projekte dosiahli. Balóny pri testoch preleteli viac než 17 miliónov kilometrov a mnohé sa vo vzduchu udržali vyše 100 dní. Jeden z nich dokonca prekonal svetový rekord, keď letel 187 dní. Medzičasom je Google schopný pomocou laseru prenášať dáta medzi balónmi vzdialenými 100 kilometrov. Facebook spustil podobný projekt, stavil však na drony poháňané slnečnou energiou.
Alphabet, materský koncern Google, v súčasnosti pracuje na tom, aby vývojové projekty prispôsobil podnikateľskému úspechu. Ostatné divízie, mimo Google, totiž prinášajú skôr vysoké náklady. Ich tržby síce v 2. kvartáli medziročne stúpli zo 74 na 185 miliónov USD (164,18 milióna eur), no v celkovej bilancii zavážili len minimálne. V prvom rade preto, že ich straty medziročne stúpli zo 660 na 859 miliónov USD. Finančná riaditeľka Ruth Poratová akcionárom sľúbila väčšiu disciplínu pri investíciách.

Súvisiace články

Aktuálne správy