Podnikateľské prostredie sa podľa PAS opäť zhoršilo

Hodnotenie podnikateľského prostredia negatívne ovplyvňovali kauza Bašternák či rozpory medzi koalíciou a opozíciou, ktoré znižujú funkčnosť Národnej rady SR.

Podnikatelia stále hodnotia vývoj podnikateľského prostredia negatívne. Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP) za druhý štvrťrok je 54,2 bodu. Oproti predchádzajúcemu kvartálu IPP zaznamenal pokles o 1,74 percenta. Informovala o tom Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), ktorá index pripravuje na základe vlastného prieskumu.

Hodnotenie podnikateľského prostredia podľa PAS negatívne ovplyvňovali kauza Bašternák či rozpory medzi koalíciou a opozíciou, ktoré znižujú funkčnosť Národnej rady SR. Účastníci prieskumu negatívne hodnotili aj plánované zdaňovanie dividend a iné daňové zmeny. Podnikatelia mierne pozitívne vnímajú prerušenie toku zákonov pre parlamentné voľby.

Ako uviedla PAS, najväčší pokles spomedzi položiek IPP v druhom štvrťroku 2016 zaznamenalo uplatňovanie rovnosti pred zákonom. Príčinou je najmä kauza Bašternák s podozreniami, ktoré vrhá na ministra vnútra Róberta Kaliňáka. Kauzu podľa PAS podnikatelia vnímajú ako ukážku fungovania klientelizmu a prepojenia niektorých podnikateľov s politikmi na úkor štátu a občanov. Druhou položkou s najväčším poklesom je vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. Ako skonštatovala PAS v prieskume, ide o dlhodobo najhoršie hodnotenú kategóriu IPP, ešte nikdy sa nedostala do plusového pásma.

Na tretie miesto spomedzi negatívne hodnotených položiek sa dostala funkčnosť politického systému v štáte. Podľa účastníkov prieskumu schôdze Národnej rady SR od volieb poznačili neustále spory koalície s opozíciou a odvolávanie ministrov. Zo záverov prieskumu vyplýva, že takéto správanie poslancov znižuje dôveru podnikateľov.

Podnikatelia v prieskume pozitívne hodnotili väčšinu z tých položiek, na ktoré majú ich podniky vplyv. Podľa informácií zverejnených PAS, účastníci hodnotili najpozitívnejšie prístup k životnému prostrediu, úroveň likvidity a plnenie vlastných záväzkov voči obchodným partnerom. V tejto oblasti sa naopak do negatívneho pásma dostala položka produktivity a ziskovosť firiem. Okrem toho podnikatelia pozitívne hodnotili aj prístup k finančným zdrojom a cenovú stabilitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy