O novele zákona o potravinách ministri nerokovali

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na stredajšom rokovaní vlády nepredložilo novelu potravinového zákona a o novelu zákona veterinárnej starostlivosti

Ministri na stredajšom rokovaní vlády o novele zákona o potravinách napokon nerokovali. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Vladimír Machalík, ministerstvo na novele ešte pracuje a predloží ju v blízkom čase dobe. Návrhom novely sa upravuje možnosť použiť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely. Podľa návrhu na trh ich bude možné umiestniť iba bezodplatne, len ak budú bezpečné a budú slúžiť verejnoprávnym účelom sociálnej pomoci či humanitárnej starostlivosti.

Ministerstvo novelou zákona o potravinách reaguje na celosvetový trend, ktorý má znížiť straty potravín, odpad z potravín a určiť zodpovednosť za bezpečnosť týchto potravín. Podľa návrhu by firmy a podnikatelia, ktoré vykonávajú analýzu potravín, mali Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR (ŠVPS) nahlásiť zistenie, ak je potravina škodlivá.

Novela tiež navrhuje, aby výrobcovia malých množstiev potravín, ktorí zamestnávajú najviac 15 osôb nemuseli poskytovať informácie o výživovej hodnote. Zaniknúť by im mala aj povinnosť pri nebalených potravinách označovať informáciu o alergénoch v potravinách, ak ich obsahujú. Novela zákona o potravinách má zosúladiť zákon s požiadavkami Európskej komisie. Prevádzkovatelia by mali regionálnej veterinárnej a potravinovej správe povinne nahlásiť, ak prijmú dodávku potravín z iného členského štátu.

Zákon by mal tiež posilniť úradnú kontrolu potravín, ide napríklad o zabezpečenie kontroly stárenia liehovín či zabezpečenie kontroly neškodnosti potravín. Ak sa pri kontrole zistí, že prevádzkovateľ do elektronického systému ŠVPS dodanie potravín nenahlásil, umiestnil na trh nesprávne označené či neoznačené potraviny, alebo použil na výrobu zložky, ktoré nespĺňajú požiadavku na ich kvalitu, kontrola môže podľa návrhu prevádzkovateľovi uložiť pokutu od 100 do 10 000 eur. Neoprávnenému žiadaniu dotácií na neexistujúce hospodárske zvieratá, alebo na zvieratá, ktoré v tom čase vlastní iná osoba, má zabrániť presnejšia identifikácia právnických a fyzických osôb v centrálnom registri hospodárskych zvierat. Predpokladá to novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá je súčasťou novely zákona o potravinách.

Návrh zákona bol predložený do skráteného pripomienkového konania z dôvodu naliehavosti v termíne, nakoľko hrozí nesplnenie záväzkov vyplývajúcich zo Zmluvy o fungovaní EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy