Bolestivý prepad akcií: Ste skutočne na všetko pripravení?

, Forbes Foto: thinkstock

S prepadom cien akcií a medvedím trhom sa niektorí už stotožnili, iní svedomite odolávajú. Je na každom investorovi, či budúce prepady prežije relatívne v pokoji, alebo či ho stres paralyzuje a donúti robiť nesprávne rozhodnutia.

Odborníci tvrdia, že je to nový normál. Akcie na historických maximách aj napriek tomu, že ekonomika globálne nefunguje tak, ako by mala, a k tomu celý rad geopolitických rizík. Neistota na trhoch núti investorov k podivuhodným rozhodnutiam, ktoré by v minulosti určite za svoje neprijali. Lejú svoje peniaze už aj tak do drahých akcií a ďalším prísunom kapitálu skrutkujú ceny stále vyššie. Skôr alebo neskôr však rally skončí a investori budú musieť riešiť čo ďalej.

Uvedomte si, že medvedie trendy sú súčasťou trhového sveta
Morgan Scott Peck vo svojej najúspešnejšej knihe Nevyšlapanou cestou (The Road Less Traveled) napísal: "Život je ťažký. To je veľká pravda, jedna z najväčších právd. Potom, čo zistíme, že život je skutočne ťažký, a keď to naozaj pochopíme a prijmeme to, život prestane byť ťažký. Pretože hneď ako prijmeme skutočnosť, že život je ťažký, už na tom nezáleží." Tento všeobecný prístup sa dá aplikovať aj na investovanie. Ak si v období rastu uvedomíme, že akciové trhy sa z času na času zrútia, pripravíme sa na to. Niekedy k tomu dôjde prekvapivým spôsobom, ale základ je v tom, aby sme na to boli pripravení.

Prekontrolujte si alokáciu aktív
Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Už počas býčieho trhu sa musíme pripraviť na to, aby bola diverzifikácia portfólia taká, aby naše investície ustáli aj horšie časy. Je potrebné mať plán, ktorý budeme dodržiavať a ktorý nás prevedie obdobiami vyššej volatility a neistoty. Najhoršie, čo môžete urobiť, sú zmeny v čase, keď už akciové trhy padajú. Znižovanie podielu rizikových nástrojov, ako sú akcie, je s blížiacim sa dôchodkovým vekom dôležité, ale je potrebné počítať s tým, že aj dôchodkový vek potrvá určitý čas. Úplne sa zbavovať rizikových aktív s vyšším výnosovým potenciálom nemá zmysel.

Preverte si každý investičný nástroj
Okrem samotnej alokácie aktív je dôležité preveriť si každú akciu, fond, ETF, certifikát a ďalšie aktíva, ktoré máme v portfóliu. Platí to predovšetkým pre aktívne spravované produkty. Vyššie poplatky a klesajúce trhy sú nepriaznivou kombináciou a často vedie k zlým rozhodnutiam a predajom v nevhodný čas. Indexové nástroje môžu byť lepším riešením, pri nich totiž investori nepodliehajú panike tak často.

Riaďte sa pravidlom piatich rokov
Investovať do rizikových nástrojov s investičným horizontom kratším ako päť rokov nie je dobrý nápad. Platí to najmä pre tých investorov, ktorí sú vo vyššom veku a peniaze môžu potrebovať práve v čase, keď trhy padajú. Diverzifikácia pomocou dlhopisov je v súčasnosti síce trochu ťažšia, ale hlavné je pripraviť portfólio na to, aby vydržalo aj niekoľko rokov prepadov bez výraznejších problémov.

Nezadlžujte sa
Hoci to na prvý pohľad nesúvisí s investíciami, je pravda, že investori, ktorí nemajú priveľa dlhov, sú schopní lepšie odolávať zlým podmienkam na trhoch. Tí, ktorí majú relatívne veľké dlhy a ktorých finančná situácia nie je tak stabilná, majú väčšiu motiváciu utiecť v prípade problémov z akciových trhov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy