Fed by mohol zvýšiť sadzby už v septembri

Približujeme sa k okamihu, kedy bude primerané opäť zvýšiť sadzby, tvrdí šéf newyorskej pobočky Fed-u William Dudley.

Centrálna banka v USA (Fed) by mohla v závislosti od podmienok v ekonomike zvýšiť úrokové sadzby už na svojom najbližšom septembrovom zasadnutí. Vyhlásil to v utorok prezident pobočky Federálneho rezervného systému v New Yorku William Dudley. Približujeme sa k okamihu, kedy bude primerané opäť zvýšiť sadzby, povedal Dudley podľa portálu bbc.com.

Za hlavnú prekážku, ktorá bráni sprísňovaniu menovej politiky, označuje Fed v posledných mesiacoch dlhodobo nízku infláciu. Tá sa júli zvýšila iba o 0,2 %, keď rástla rovnakým tempom ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Po očistení o ceny potravín a energií inflácia vzrástla len o 0,1 %, čo bola najslabšia miera od marca. V prospech zvýšenia sadzieb naopak hovoria zlepšujúce sa podmienky na trhu práce a v ďalších segmentoch ekonomiky.

Základnú úrokovú sadzbu predstavitelia americkej centrálnej banky minulý mesiac ponechali na úrovni 0,25 až 0,50 %. V tomto rozpätí sa nachádza od vlaňajšieho decembra, kedy ju Fed zvýšil prvýkrát po deviatich rokoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy