Medziročná inflácia v Nemecku sa v júli mierne zrýchlila

V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška júlové spotrebiteľské ceny v krajine stúpli o 0,4 percenta, júnová medziročná inflácia bola vo výške 0,3 percenta.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Nemecku v júli oproti rovnakému mesiacu minulého roka stúpla o 0,4 percenta po júnovom raste o 0,3 percenta. Júlová medziročná inflácia v krajine tak bola najsilnejšia od januára, kedy bola na úrovni 0,5 percenta. V porovnaní s júnom sa júlové spotrebiteľské ceny v Nemecku zvýšili o 0,3 percenta. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke štatistický úrad krajiny, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad.
Smerom nadol cenovú hladinu v júli posúvali energie, ktoré boli medziročne lacnejšie o 7 percent. Medziročné zníženie cien energií sa v júli mierne zrýchlilo, keďže v júni boli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška nižšie o 6,4 percenta. Motorové paliva boli v júli v Nemecku medziročne lacnejšie o 11,5 percenta, ceny plynu boli nižšie o 2,9 percenta, ale elektrina medziročne o 0,7 percenta zdražela. Bez zahrnutia cien energií by júlová medziročná inflácia v krajine bola na úrovni 1,3 percenta.

Potraviny v Nemecku boli v júli medziročne drahšie o 1,1 percenta. Medziročný rast cien potravín sa výrazne zrýchlil, keďže v júni boli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška vyššie iba o 0,1 percenta. Služby v júli medziročne zdraželi o 1,4 percenta. Ceny poisťovacích služieb sa zvýšili o 3 percentá a dopravy o 1,9 percenta. Zlacneli však telekomunikačné služby, a to o 1,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy