V 2. štvrťroku bolo na Slovensku vo výstavbe 178.000 m2 skladov a hál

Dopyt po prenájme priemyselných priestorov na Slovensku dosiahol v druhom štvrťroku vďaka expanzii firiem 84.000 štvorcových metrov (m2). Objem rozostavaných skladových priestorov mierne klesol na 178.000 m2. Podiel voľných plôch predstavoval 3,04 %. Vyplýva to z aktuálnych údajov realitno-poradenskej spoločnosti CBRE, podľa ktorej rast ťahal najmä automobilový sektor.
Najväčšou transakciou v uplynulom štvrťroku bol prenájom uzavretý ešte pred dokončením projektu, konkrétne 17.000 m2 v priemyselnom parku P3 v Lozorne pre subdodávateľskú spoločnosť automobilky Volkswagen. Druhou výraznou transakciou bolo obnovenie už existujúceho kontraktu prenájmu v Prologis parku v Senci, kde sa zazmluvnilo viac ako 11.000 m2.
Priemyselný trh expandoval dokončením dvoch nových projektov a celkovo narástol na 1,76 milióna m2 moderných plôch. V tomto období naň pribudlo 25.400 m2 priestorov v priemyselnom parku Prologis v Senci a 11.000 m2 plôch vo VGP Malacky.
Trh sa podľa CBRE rozvíja najmä vďaka výstavbe nových priestorov na mieru, a teda uzatváraniu prenájmov ešte pred začatím výstavby. Dnes je vo výstavbe 178.000 m2 priemyselných objektov, z toho 71 % tvoria projekty na mieru na základe objednávky klientov. Aj vďaka malému množstvu voľných priestorov na prenájom narastá počet špekulatívnych projektov, ktoré sú na úrovni približne 52.000 m2.
Šesť priemyselných projektov vo výstavbe, ktoré sa nachádzajú v okruhu 40 kilometrov od hlavného mesta, spolu predstavuje 88.000 m2 a jeden projekt v regióne mimo tejto lokality prinesie na trh 90.000 m2.
Z pohľadu štruktúry aktivít investorov v oblasti prenájmov ide najčastejšie o expanzné nájomné zmluvy (36,5 %), nasledujú nové nájomné zmluvy (24,5 %), nájomné zmluvy podpísané ešte pred dostavbou (20 %) a obnovené nájomné zmluvy, tzv. renegociácie (19 %).
Poradenská firma upozornila, že prvýkrát po roku a pol bol zaznamenaný mierny nárast neobsadených priestorov, ktorý v druhom kvartáli dosiahol úroveň 3,04 %.
Výška nájomného zostáva v rozmedzí 3,30 až 4,20 eura za m2 na mesiac. „Napriek nízkej miere voľných kapacít je možné pozorovať tlak na pokles miery efektívneho nájomného, aj napriek tlaku vyššieho záujmu o priestory na trhu,“ konštatovala spoločnosť. Ročné percento výnosnosti z prenájmov zostalo stabilné a pohybovalo sa na úrovni 7,75 %.
Predpovede CBRE na druhý polrok sú pozitívne. „Silná aktivita na trhu prenájmov priemyselných priestorov bude pokračovať aj vzhľadom na značný objem už ohlásených transakcií v predchádzajúcom období. Dopyt bude pochádzať najmä od spoločností, ktoré pôsobia v automobilovom odvetví. Očakávaný je zvýšený záujem investorov o pôsobenie na Slovensku,“ uzavrela.

Súvisiace články

Aktuálne správy