Rast tržieb v priemysle na Slovensku v júni spomalil

V šiestom mesiaci tržby v priemysle vzrástli o 5,4 %.

Rast tržieb v priemysle v júni spomalil. Medziročne boli v šiestom mesiaci vyššie o 5,4 %, kým v máji bola ich dynamika vyše dvojnásobná na úrovni 11,2 %. V samotnej priemyselnej výrobe v júni tržby medziročne stúpli o 4,7 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu vzrástli o 11,8 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov klesli o 0,7 %. Medzimesačne tržby v priemysle v júni oproti máju stúpli o 1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V rámci priemyselnej výroby najvýznamnejšie zvýšenie tržieb v júni zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov o 12 %, dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 11,8 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 10,5 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 3,2 % a vo výrobe elektrických zariadení o 7,7 %. Tržby klesli iba vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 22,2 %, výrobe chemikálií a chemických produktov o 5,9 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 4,8 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 2,1 %, v ťažbe a dobývaní o 5,9 %.

Z ostatných odvetví v júni klesli medziročne tržby v stavebníctve o 8,1 %, napriek tomu, že medzimesačne sa zvýšili o 1,6 %. V informačných a komunikačných činnostiach boli podľa štatistikov v júni tržby na rovnakej úrovni ako vlani, medzimesačne boli vyššie o 2,7 %. V doprave a skladovaní sa tržby v porovnaní s vlaňajším júlom zvýšili o 4,2 % pri medzimesačnom náraste o 0,6 %. Medziročný rast vykázali aj tržby vo vybraných trhových službách o 13,3 % avšak pri medzimesačnom poklese o 1,8 %.

V priemere za prvých šesť mesiacov tohto roka v medziročnom porovnaní celkové tržby v priemysle na Slovensku stúpli o 6,4 %. Z ďalších sektorov hospodárstva evidovali medziročný rast ešte v doprave a skladovaní o 4,2 %, vo vybraných trhových službách o 8,6 % a mierny rast o 0,2 % evidovali aj v informačných a komunikačných činnostiach. Oproti prvému polroku vlaňajška naopak klesli tržby stavebných subjektov o 4,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy