Čistý zisk ČEZu v 1. polroku klesol o 10 % na 13,8 mld. Kč

Hospodárenie elektrárenskej spoločnosti ČEZ sa v 1. polroku opäť zhoršilo. Informoval o tom portál ihned.cz.
Čistý zisk koncernu za prvých šesť mesiacov 2016 medziročne klesol o 10 % na 13,8 miliardy Kč (510,60 milióna eur). Prevádzkový zisk pred odpismi sa znížil o 2,4 miliardy Kč na 33,1 miliardy.
Na výsledky českého koncernu má dlhodobo negatívny vplyv lacná elektrina na energetických burzách. Svoju úlohu však od minulého roka hrajú aj nedostatočné kontroly na zvaroch jadrových elektrární a s tým spojené neplánované odstávky ich blokov. Tie v 1. polroku znížili prevádzkový zisk o 3,2 miliardy Kč.
„Negatívny vplyv rozšírených kontrol zvarov v jadrových elektrárňach na zisk v prvom polroku sa nám však podarilo viac než vykompenzovať vyššou a efektívnejšou výrobou v uhoľných elektrárňach a najmä vďaka zisku z obchodovania s komoditami,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš.
ČEZ tak aj naďalej očakáva za celý rok 2016 zisk na úrovni 18 miliárd Kč. V roku 2015 zarobila pološtátna firma po očistení 27,7 miliardy Kč. Koncern však o 2 miliardy Kč znížil odhad prevádzkového zisku pred odpismi na 58 miliárd Kč.

Súvisiace články

Aktuálne správy