Rozporuplná Brazília: Ekonomika kolabuje, ale akcie letia do nebies

, Bloomberg;CNBC;Wall Street Journal Foto: TASR/AP

Vďaka letným Olympijským hrám sa dnes na Brazíliu pozerá celý svet. Jej ekonomika ale prechádza najhoršou recesiou od 30. rokov 20. storočia. Brazílske trhy však tento rok boli doposiaľ tým najlepším miestom, kde sa dá dostať k peniazom.

Inflácia v najväčšej latinskoamerickej ekonomike letí do nebies, referenčná úroková sadzba dosiahla 14,25 percenta a radí sa k najvyšším na rozvíjajúcich sa trhoch. Korupčný škandál okolo štátnej ropnej spoločnosti Petrobras spôsobil zemetrasenie na tamojšej politickej scéne a siahal až do jej najvyšších poschodí. Prezidentka Dilma Rousseffová čelí žalobe za manipuláciu s rozpočtovými účtami a hrozí jej odvolanie z funkcie a aby toho nebolo málo je práve Brazília epicentrom vírusu Zika. Situácia sa nejaví ani trochu ružovo, ba skôr naopak. Ale skepticizmus nie je vôbec na mieste.

Brazílsky akciový index MSCI Brazil Index do začiatku roku 2016 stúpol na cene o 60 percent a zo 165 národných indexov sledovaných MSCI si tento rok pripísal najväčšie zisky na celom svete. Darilo sa aj tamojším korporátnym dlhopisom. Prílev kapitálu do dlhopisov takzvaných emerging markets dosiahol v júli rekordných 14,1 miliardy dolárov.

Brazílsky real, ktorý v posledných rokoch proti doláru prudko oslaboval, od začiatku roka proti americkej mene posilnil o 24 percent. A to analytici predpokladali, že pokles na rozvíjajúcich sa trhoch v posledných rokoch by tento rok mal ešte zosilnieť. Rozvinutý svet nízkych alebo dokonca záporných sadzieb však viedol mnoho investorov hľadať výnos práve na rozvíjajúcich sa trhoch.

Príliš silné zisky by však podľa mnohých mohli byť predzvesťou ostrého zvratu v prípade trhových šokov alebo udržateľného rastu úrokových sadzieb. V Brazílii sú tieto riziká pomerne významné. Niektorí investori sa ale domnievajú, že brazílska ekonomika sa konečne odrazila od dna a pomaly sa začína uzdravovať. Priemyselná produkcia podľa dát z tohto týždňa poukázala na expanziu najrýchlejším tempom za posledné 3 roky a prebytok obchodnej bilancie v tomto roku doteraz dosiahol najvyššiu úroveň minimálne od roku 1992, kedy sa začali zhromažďovať príslušné údaje.

Pesimisti sa však domnievajú, že raketa brazílskych trhov je poháňaná, viac než čímkoľvek iným, nádejou na obrat. Tá je väčšinou spájaná s dočasnou vládou nie príliš populárneho prezidenta Michela Temera a jeho potenciálnym smerovaním v šľapajach nového argentínskeho prezidenta Macriho. Trhové odhady však počítajú s ďalším poklesom brazílskeho hospodárstva a to už druhý rok po sebe. Nemožno zabúdať ani na skutočnosť, že brazílske spoločnosti patria k tým najzadlženejším v rozvíjajúcom sa svete. Analytici sa domnievajú, že ich schopnosť refinancovať dlh je úzko spätá s volatilnou cenou ropy a iných komodít.

Súvisiace články

Aktuálne správy