Najväčšia daňová revolúcia: Bohatí majú platiť menej, rodiny s deťmi si odpočítajú výdavky na starostlivosť o potomkov

, ČTK;Bloomberg;Politico;FT Foto: SITA/AP

Republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Donald Trump predstavil svoje ekonomické priority. Chce zjednodušiť platenie daní a výrazne znížiť zaťaženie firmám. Rodiny s deťmi majú mať právo úplne odpočítať z daní výdavky na starostlivosť o svojich potomkov.

Ekonomické témy sú tradičnou zbraňou republikánov. Trump sa rozhodol osloviť voličov "daňovou revolúciou", akú vraj Amerika nevidela od čias Ronalda Reagana. V skutočnosti ide o zmiernenie jeho doterajších návrhov. Vyslovil sa tiež, opäť v Reaganovom duchu, proti reguláciám trhu.

Trump program predstavil v prejave v detroitskom ekonomickom klube. Pôda klubu združujúceho podnikateľov je tradičným miestom, kde kandidáti na politické funkcie predstavujú svoje vízie.

Veľkou témou Trumpovej ekonomickej stratégie má byť zjednodušenie daní. Prejaviť sa to má hlavne u daní z príjmu fyzických osôb, kde republikánsky kandidát revidoval svoj pôvodný návrh z minulého septembra. Kým vtedajší plán počítal so štvorstupňovou sadzbou nula, desať, 20 a 25 percent, dnes Trump navrhuje sadzbu 12, 25 a 33 percent. Najbohatších Američanov chce zdaniť o osem percent vyššou sadzbou, než pôvodne predpokladal, napriek tomu ale nižšou, než odvádzajú dnes. V USA v súčasnosti platí sedemstupňové progresívne zdanenie s najvyššou sadzbou 39,6 percenta. Podľa ekonomických expertov by pôvodne navrhované najvyššie zdanenie 25 percent neúnosne znížilo príjmy do štátnej pokladnice.

Pokiaľ ide o zdaňovanie podnikov, nemalo by podľa Trumpa v žiadnom prípade prekročiť hranicu pätnástich percent. Terajšia daň dosahuje 35 percent. Rodiny s deťmi by tiež mali mať právo úplne odpočítať z daní výdavky na starostlivosť o svojich potomkov.

Trumpove zámery boli už pred prejavom témou špekulácií radu ekonomických médií. Podľa denníka Financial Times má Trump v pláne zdvojnásobiť rast americkej ekonomiky uvalením nových ciel na čínsky tovar a opätovným prerokovaním pravidiel medzinárodného obchodu. Republikáni chcú obrátiť pozornosť na "kontrast medzi mdlým hospodárstvom USA pod vedením Obamu a Clintonovej a rastúcou ekonomikou, ktorú vybuduje Trump", povedal stanici Fox News šéf Trumpovej kampane Paul Manafort.

Trumpovo vystúpenie bolo jeho prvým prejavom na tému hospodárstva od minulého týždňa, kedy predstavil svoj ekonomický tím. Kritikom prekáža, že v tíme je iba jeden ekonóm s akademickou či vládnou skúsenosťou a žiadna žena. Kto naopak nechýba sú podnikatelia, ktorí patria medzi najväčších prispievateľov na Trumpovu volebnú kampaň. Medzi najznámejšie mená patrí napríklad John Paulson, manažér hedžového fondu, ktorý sa preslávil, keď v roku 2007 stavil na kolaps amerického realitného trhu a zarobil vyše štyri miliardy dolárov, nájdeme tu aj ďalšieho manažéra hedžového fondu Stevena Mnuchina. Trump pritom manažérov fondov pred rokom pre stanicu CBS paradoxne označil za ľudí, "ktorí túto krajinu nevybudovali. Ľudí, ktorí posúvajú papiere a potom majú šťastie".

"Trump sa vydal cestou, o ktorej sám hovoril, že je skazená: vybrať od prispievateľov veľkú sumu peňazí a potom im dať exkluzívne postavenie," okomentoval jeho výber pre server Politico Trevor Potter, prezident mimovládnej organizácie Campaign Legal Center a bývalý predseda americkej Federálnej volebnej komisie.

Ponukou ekonomických reforiem chce Trump svoju kampaň oživiť po dvoch neúspešných týždňoch, podľa prieskumu Washington Post a ABC News Trump aktuálne za Hillary Clintonovou zaostáva o osem percentuálnych bodov. Demokratická súperka Hillary Clintonová má svoj hospodársky program zverejniť vo štvrtok, rovnako v Detroite.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy