Rast spotrebiteľských cien v Číne sa v júli opäť spomalil

Spotrebiteľské ceny v Číne pokračovali v júli v raste, ale opäť o niečo pomalšie. Uviedol to dnes čínsky štatistický úrad. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Index spotrebiteľských cien vzrástol minulý mesiac medziročne o 1,8 % po 1,9-% raste v júni. To znamená spomalenie tempa rastu už tretí mesiac po sebe. V apríli dosiahli spotrebiteľské ceny v Číne takmer dvojročné maximum, keď s rastom na úrovni 2,3 % zaznamenali najvyššie tempo rastu od júla 2014.
Ceny potravín sa v júli zvýšili o 3,3 %, zatiaľ čo ceny nepotravinových produktov zaznamenali rast o 1,4 %.
Úrad zároveň zverejnil aj údaje o vývoji veľkoobchodných cien. Ako uviedol, ceny výrobcov klesli minulý mesiac medziročne o 1,7 %. Pokles sa tak spomalil, keď v júni predstavoval 2,6 %.
Informácie o spotrebiteľských a veľkoobchodných cenách patria k sérii údajov, ktoré signalizujú postupné spomaľovanie tempa rastu čínskej ekonomiky. Podľa údajov z minulého mesiaca dosiahol rast čínskej ekonomiky v 1. polroku tohto roka 6,7 %. Čínska vláda si dala za cieľ dosiahnuť v tomto roku ekonomický rast od 6,5 do 7 %. V roku 2015 zaznamenala ekonomika rast na úrovni 6,9 %, čo bol najslabší rast za viac než štvrťstoročie.

Súvisiace články

Aktuálne správy