V ekonomike USA v júli pribudlo 255 tisíc pracovných miest

Miera nezamestnanosti v krajine zostala na úrovni 4,9 percenta.

Americkí zamestnávatelia v júli vytvorili 255 tis. nových pracovných pozícií. Prílev záujemcov o zamestnanie na trh práce však znamenal, že miera nezamestnanosti zostala na úrovni 4,9 percenta. Vyplýva to z pravidelnej mesačnej správy, ktorú v piatok zverejnilo americké ministerstvo práce. Údaje o tvorbe nových pracovných miest naznačujú, že zamestnávatelia v USA si nevšímali obavy z dôsledku britského odhlasovania odchodu krajiny z Európskej únie.

Amerických zamestnávateľov od prijímania nových pracovníkov očividne neodradilo ani to, že ekonomika USA v prvom polroku rástla iba mierne a za január až jún medziročne posilnila iba o 1 percento. Silné prijímanie nových zamestnancov by tak mohlo podporiť oživenie americkej ekonomiky v druhej polovici tohto roka. Jednou z najoptimistickejších prognóz je predpoveď pobočky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) v Atlante, ktorá predpokladá, že ekonomika USA počas júla až septembra vykáže medziročný rast o 3,7 percenta.

Nových zamestnancov v júli slušným tempom prijímali viaceré odvetvia americkej ekonomiky. Počet zamestnancov sektora podnikateľských služieb stúpol o 70 tis., v segmente finančných služieb pribudlo 18 tis. pracovníkov a v stavebníctve sa počet zamestnancov zvýšil o 14 tis. Vládny sektor zvýšil v júli počet pracovníkov o 38 tis., v odvetví zdravotníckej starostlivosti sa počet zamestnancov zväčšil o takmer 49 tis. a v segmente hotelov a reštaurácií počet pracovníkov vzrástol o 27 tis. Priemerná hodinová mzda v americkej ekonomike v júli medziročne stúpla o 2,6 percenta, čo bolo najrýchlejšie tempo jej rastu od obdobia recesie.

Súvisiace články

Aktuálne správy