Vysoký kvartálny rast zisku zaistil Erste Bank najlepší polrok v jej histórii

Rakúska banka Erste Bank zaznamenala najlepší polročný výsledok vo svojej histórii. Prispel k tomu najmä vývoj za 2. kvartál, v ktorom čistý zisk vzrástol viac než dvojnásobne. Informoval o tom denník Financial Times.
Zisk za 2. štvrťrok tohto roka dosiahol 567 miliónov eur oproti 261,4 milióna eur v 2. kvartáli minulého roka. Podpísali sa pod to najmä jednorazové zisky vo výške 138,7 milióna eur z predaja podielu vo Visa Europe. Ďalším faktorom bolo zlepšenie podnikateľských podmienok v krajinách strednej a východnej Európy. V zisku prekonala banka aj odhady samotného vedenia, ktoré počítalo s kvartálnym ziskom na úrovni 560 miliónov eur.
Výsledok za 2. štvrťrok následne vylepšil zisk za celý 1. polrok na 841,7 milióna eur. Na porovnanie, v 1. polroku minulého roka zaznamenala banka zisk 487,2 milióna eur.
Výkonný riaditeľ Erste Bank Andreas Treichl poukázal aj na zlepšenie v oblasti kvality aktív. Ako uviedol, objem zlých úverov klesol takmer o 17 %, čo predstavuje najvýraznejšie polročné zlepšenie v histórii banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy