Počet žiadostí o podporu v USA sa v uplynulom týždni mierne zvýšil

Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, minulý týždeň mierne vzrástol. Počet žiadostí o podporu však zostáva na úrovni, ktorá signalizuje, že trh práce v USA je zdravý. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Počet nových žiadostí o podporu v týždni skončenom 30. júla na sezónne upravenej báze vzrástol o 3000 na 269.000, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s tým, že počet žiadostí mierne klesne na 265.000.
Počet nových žiadostí o podporu zostal pod úrovňou 300.000, čo ekonómovia považujú za signál zdravého trhu práce, už 74. týždeň po sebe. To je najdlhšia takáto séria od roku 1973.
Obmedzené prepúšťanie signalizuje, že firmy si ponechávajú zamestnancov, keďže je vysoký dopyt po skúsených a zručných pracovníkoch. Ďalšie zlepšenie na trhu práce bude kriticky dôležité pre zvýšenie spotrebiteľských výdavkov v druhej polovici roka. Na spotrebiteľské výdavky pripadá v USA až 70 % ekonomickej aktivity.
Štvortýždňový priemer počtu nových žiadostí, ktorý je lepším a menej kolísavým ukazovateľom vývoja na trhu práce, sa zvýšil na 260.250 z 256.500.
Počet Američanov, ktorí poberali podporu v nezamestnanosti aj po prvom týždni, klesol v týždni skončenom 23. júla o 6000 na 2,14 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy