Zisk Société Générale v 2. kvartáli vzrástol o 8 %

Francúzska banka Société Générale dosiahla v 2. kvartáli nárast zisku vďaka nižším nákladom na zlé, nesplácané úvery a jednorazovému príjmu z predaja podielu v spoločnosti Visa Europe. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Čistý zisk tretej najväčšej banky vo Francúzsku za tri mesiace do konca júna 2016 vzrástol o 8 % na 1,46 miliardy eur z 1,35 miliardy eur v rovnakom období minulého roka. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg očakávali, že zisk banky bude nižší, v priemere 1,36 miliardy eur.
Société Générale však v uplynulom kvartáli zaknihovala jednorazový príjem 725 miliónov eur z predaja podielu vo Visa Europe.
Okrem toho si banka v 2. štvrťroku odložila menej peňazí na zlé úvery, a to 664 miliónov eur, o 8,3 % menej ako v 2. kvartáli 2015. Ďalšie náklady banky pritom zostali na vlaňajšej úrovni 4,12 miliardy eur.
Tržby banky v sledovanom období stúpli o 2 % na 6,98 miliardy eur.
Zisk domácej, francúzskej spotrebiteľskej divízie Société Générale v 2. štvrťroku klesol o 5,2 % na 403 miliónov eur. Ale zisk zahraničnej retailovej divízie a divízie finančných služieb výrazne vzrástol, medziročne o 36 % na 436 miliónov eur.
Zisk divízie globálneho bankovníctva a investičných riešení, ktorá zahŕňa aj obchodovanie a privátne bankovníctvo, sa v 2. kvartáli znížil o 36 % na 448 miliónov eur. Dôvodom tohto strmého poklesu však boli „mimoriadne vysoké“ príjmy v rovnakom období vlani.
V Rusku, kde Société Générale vlastní jednu z najväčších bánk – Rosbank, zaznamenala banka v 2. štvrťroku stratu 12 miliónov eur.
Ukazovateľ kapitálovej primeranosti, core tier 1 ratio, zostal v sledovanom období na úrovni 11,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy