Polročné tržby Kofoly stúpli o vyše 3 %

Hoci tržby skupiny Kofola v prvom polroku rástli, prevádzkový zisk kvôli nepriaznivým výsledkom v Poľsku a veľkým investíciám v Adriatickom regióne klesol.

Skupina Kofola dosiahla v prvom polroku tohto roka tržby 129 mil. eur. V medziročnom porovnaní to znamenalo nárast o 3,3 %. Ako ďalej informovala spoločnosť, darilo sa jej tradične v Českej republike, na Slovensku a v Slovinsku. „Poľský trh zostáva výzvou, na ktorú Kofola teraz reaguje zásadnými opatreniami, ktoré by mali priniesť do budúcnosti stabilný rast,“ píše sa v tlačovom vyhlásení spoločnosti.

Celkový rast tržieb Kofoly v Českej republike, na Slovensku a v Slovinsku dosiahol za uplynulý polrok 16,6 %. Poľský trh však stojí za poklesom kľúčových skupinových ukazovateľov hospodárenia EBITDA, ktoré vykázali zníženie o 15,5 % na 19 mil. eur aj EBIT s poklesom o 29,2 % na úroveň 9,5 mil. eur. Opatrenia zamerané na zlepšenie výsledkov v Poľsku popri modernizácii výrobnej linky a skladov v závodoch Kutno a Grodzisk Wielkopolski sa manažment Kofoly rozhodol sústrediť výrobu do dvoch výrobných závodov namiesto troch. „To povedie k ukončeniu pobočky Bielsk Podlaski,“ informovala spoločnosť. Za poklesom ukazovateľa EBITDA však podľa firmy okrem Poľska stoja tiež veľké investície do rastu v Adriatickom regióne.

Skupina Kofola je výrobcom nealkoholických nápojov so siedmimi výrobnými závodmi na štyroch európskych trhoch. Celkovo bez ruského podniku zamestnáva 2 000 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy