Taliansky bankový systém je stabilný, ubezpečil premiér M. Renzi

Taliansky premiér Matteo Renzi ubezpečil po zverejnení výsledkov záťažových testov európskych finančných inštitútov, že domáci bankový systém je stabilný. Dodal, že občania nebudú platiť za záchranu banky Monte dei Paschi di Siena. Informovala o tom agentúra APA.
Štyri z piatich najväčších talianskych bánk testom prešli, „milánska veľkobanka Intesa Sanpaolo je dokonca najsolídnejšou bankou na európskej úrovni,“ povedal dnes Renzi v rozhovore pre denník La Repubblica.
„Výsledky záťažových testov štyroch z piatich talianskych bánk sú dobré. V prípade piatej – Monte dei Paschi di Siena – už vláda začala hľadať rýchle riešenie. Záchranný plán banku s konečnou platnosťou oslobodí od problému zlých úverov. Vďaka bankovému záchrannému systému Atlante existuje definitívne riešenie. Zvýšenie kapitálu Monte dei Paschi sa bude týkať banky, ktorú nezaťažujú žiadne problémy minulosti,“ uviedol Renzi.
Záchranným plánom pre Monte dei Paschi di Siena vláda zabránila tomu, aby museli sanáciu banky platiť občania. „Nechcem, aby občania museli platiť za minulé chyby politikov a bankových manažérov. Tu ide o spravodlivosť,“ vyhlásil Renzi. Jeho cieľom je ochrana sporiteľov a investorov.
Renzi ubezpečil, že neplánuje žiaden dodatočný rozpočet na zníženie deficitu. Aj keď ekonomika nerastie tak rýchlo, ako dúfal, naďalej sa bude snažiť o zníženie daňového zaťaženia.

Súvisiace články

Aktuálne správy