Japonsko v júni evidovalo obchodný prebytok 693 mld. jenov

Japonsko za jún vykázalo vyšší prebytok zahraničného obchodu, ako sa očakávalo. Hodnota dovozu sa totiž znížila o takmer 19 percent, pričom vývoz oslabil miernejšie. Japonský colný úrad v pondelok informoval, že krajina v júni v zahraničnom obchode dosiahla prebytok 692,8 mld. jenov (JPY). V rovnakom mesiaci minulého roka zahraničný obchod krajiny skončil v deficite 60,9 mld. JPY.

Japonský export do Spojených štátov amerických, ktoré sú najväčším zahraničným trhom krajiny, v júni medziročne oslabil o 6,5 percenta. Vývoz do Číny sa zmenšil o 10 percent. Medziročne sa zmenšil japonský export automobilov, chemikálií a strojov. Zároveň však hodnota dovozu ropy, uhlia a plynu medziročne klesla o viac ako o tretinu. Čiastočne išlo o odzrkadlenie zlacnenia týchto komodít.

Najnovšie prieskumy medzi manažérmi japonských priemyselných firiem ukazujú, že zahraničný dopyt je slabý. „Očakávame, že za tento rok sa objem exportu zmenší o 1 percento po vlaňajšom posilnení o 3,4 %,“ uviedol Marcel Thieliant zo spoločnosti Capital Economics.

(1 EUR = 116,86 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy