Vlani zmenilo svojho dodávateľa energií menej odberateľov

Celkový pokles zmeny dodávateľa energií je podľa ÚRSO spôsobený tým, že odberatelia, ktorí mali záujem zmeniť dodávateľa tak už urobili v predchádzajúcich rokoch.

Na Slovensku sa nateraz skončilo obdobie veľkého prechodu zákazníkov k iným dodávateľom energií. A to tak pri elektrine, ako aj pri plyne. Ako vyplýva z údajov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), kým pred troma rokmi bolo ochotných zmeniť svojho dodávateľa plynu necelých 100 tisíc odberateľov, v minulom roku to bolo už len okolo 50 tisíc. Aj na trhu s dodávkami elektriny zaznamenal pred troma rokmi regulátor výmenu svojho dodávateľa u zhruba 100 tisíc odberateľov, pričom vlani to bolo približne 70 tisíc.

„Celkový pokles je spôsobený tým, že odberatelia, ktorí mali záujem zmeniť dodávateľa tak už urobili v predchádzajúcich rokoch, ako aj skutočnosťou, že v mnohých prípadoch bola zmena dodávateľa podpísaná s viazanosťou na viac rokov a odberatelia z tohto dôvodu už opäť dodávateľa na istý čas nemenia,“ uviedol regulačný úrad. Pod zníženie počtu zmien dodávateľa sa podpísal aj krach niektorých alternatívnych dodávateľov. „Dôvera k alternatívnym dodávateľom sa týmto znížila,“ dodal regulátor.

Pri elektrine vlani evidoval regulátor šestnásť aktívnych dodávateľov. Pri domácnostiach si najväčších trhový podiel udržala spoločnosť ZSE Energia (37,3-percentný podiel). Nasledujú Stredoslovenská energetika (27,7), Východoslovenská energetika (21,5) a Slovenský plynárenský priemysel (5). V kategórii malých podnikov taktiež kraľuje ZSE Energia (38,4). V prvej štvorke sú ešte firmy Stredoslovenská energetika (28,3), Východoslovenská energetika (23,5) a Slovakia Energy (4). Aj na trhu s firemnými zákazníkmi má najväčší podiel firma ZSE Energia (27,2), nasledovaná Stredoslovenskou energetikou (17), dodávateľom SE Predaj (14), Východoslovenskou energetikou (12,6) a spoločnosťou ČEZ Slovensko (12,6).

Trh s dodávkami plynu naďalej ovláda štátny Slovenský plynárenský priemysel. Pri dodávkach priemyselným odberateľom má takmer 52-percentný podiel. Druhým najväčším dodávateľom v tejto kategórii odberateľov je RWE Gas Slovensko (22,5) a tretím Elgas (6,2). Pri domácnostiach má Slovenský plynárenský priemysel až 70,2-percentný podiel. Nasleduje RWE Gas Slovensko (14,8) a ZSE Energia (6,3). Aj v kategórii malých podnikov má dominantné postavenie Slovenský plynárenský priemysel s trhovým podiel 69,5 %. Na druhom mieste skončila spoločnosť ČEZ Slovensko (10,4) a na treťom RWE Gas Slovensko (10). Regulátor evidoval vlani celkovo pätnásť aktívnych dodávateľov plynu, ktorí ponúkali svoje služby pre slovenské domácnosti. U firemných odberateľov mali relevantný trhový podiel deviati dodávatelia plynu a pri malých podnikoch to bolo sedem dodávateľov.

Pri zmene dodávateľa energií rozhoduje najmä ponúknutá cena. Nasleduje kvalita služieb zo strany dodávateľa, ako je poskytovanie poradenstva, osobný prístup a možnosť individuálnej ponuky, či zmluvné podmienky. Regulátor upozorňuje, že veľa odberateľov má zo strany svojho dodávateľa nastavené nevýhodné tarify a zmenou dodávateľa by tak mohli ušetriť značnú časť nákladov za dodávku energie. „K zvyšovaniu počtu odberateľov, ktorí zmenia dodávateľa isto napomôže ďalšia osveta,“ uzavrel regulačný úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy