Tržby EasyJet v 3. kvartáli klesli, budúcnosť je neistá

Britské nízkonákladové aerolínie EasyJet zaznamenali v uplynulom kvartáli pokles tržieb. Môžu za to zrušené lety pre sériu štrajkov aj zlé počasie. Vedenie spoločnosti zároveň oznámilo, že nezverejní žiadny odhad pre tento 4. kvartál finančného roka 2015/16. Dôvodom je neistota, ktorú vyvolali teroristické útoky v Nice, puč v Turecku, ale aj slabá dôvera spotrebiteľov a kurzové výkyvy po júnovom referende, v ktorom Briti rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie (EÚ), tzv. brexite. Informovali o tom agentúry Reuters, RTÉ a Bloomberg.
Druhé najväčšie nízkonákladové aerolínie v Európe, po írskej spoločnosti Ryanair, upozornili, že ich výsledky v poslednom kvartáli ovplyvnia najmä dva faktory: obavy klientov o bezpečnosť po útokoch v Nice a neúspešnom prevrate v Turecku, a tiež brexit a pád libry, ktorý zdražuje Britom dovolenky v zahraničí.
V uplynulom 3. kvartáli (apríl-jún) obchodného roka tržby EasyJet pri konštantných menových kurzoch klesli o 8,3 % na 1,2 miliardy libier (1,43 milióna eur).
EasyJet dosahujú najväčšie tržby počas letných prázdnin. No túto sezónu sa musia pripraviť na horšie výsledky pre oslabenie libry aj menší záujem o dovolenky na francúzskom pobreží a v Turecku.
Aerolínie sa preto sústredia na redukciu výdavkov. Spoločnosť už vytvorila skupinu, ktorá sa pokúsi lobbovať u britskej vlády a v EÚ, aby leteckým spoločnostiam zabezpečili pokračovanie letov medzi Britániou kontinentom. V prípade neúspechu sú aerolínie pripravené zabezpečiť si prevádzkové práva pre európsky trh.

Súvisiace články

Aktuálne správy