Brexit podľa Moodys financie Európskej únie neohrozí

Medzinárodná ratingová agentúra je presvedčená, že odchod Británie z Európskej únie nezmení kapacitu, ani ochotu členov únie s vysokým ratingom splniť si svoje záväzky voči EÚ.

Britské referendum o vystúpení krajiny z Európskej únie a ani konečný odchod Británie z EÚ podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Moodys nezmenia kapacitu, ani ochotu členov únie s vysokým ratingom splniť si svoje záväzky voči EÚ. Navyše vyrovnaný rozpočet a konzervatívne riadenie hotovosti redukujú riziká v oblasti likvidity. Agentúra Moodys to uviedla v aktualizácii svojej správy s názvom Európska únia – Aaa, stabilný výhľad.

Stav financií Európskej únie podľa agentúry podporuje dobrá história riadenia rozpočtu a rozsiahle rozpočtové zdroje. Avšak odhlasovanie odchodu Veľkej Británie z únie podľa Moodys poukazuje na riziko politickej fragmentácie v rámci EÚ, ak by sa vytratila podpora únie zo strany verejnosti aj v iných členských krajinách.

Hoci podľa agentúry je riziko ďalších odchodov nízke, vývoj naznačujúci politickú fragmentáciu by mohol pre EÚ predstavovať ťažkosti. Navyše história dlhých vyjednávaní o rozpočte, ktoré sú sprevádzané spormi, poukazuje na možné zdráhanie sa čistých prispievateľov rozširovať v budúcnosti systém rozpočtových transferov, dodala agentúra.

Súvisiace články

Aktuálne správy