MMF ovládol pesimizmus: Britské referendum prišlo vo veľmi zlom čase, meníme predpovede rastu

, MMF Foto: SITA/AP

Ďalšie zníženie prognózy rastu svetovej ekonomiky prináša Medzinárodný menový fond vo svojej správe World Economic Outlook.

MMF vo svojej júlovej analýze predpovedá globálny rast HDP pre tento rok na rúrovni 3,1%. Pre budúci rok 3,4 % . To je ale oproti aprílovej správe o 0,1 % nižšia predikcia, Kým rad vyspelých a rozvíjajúcich sa krajín spôsobili na trhu pozitívne prekvapenie vďaka rastu v prvom polroku, vzhľadom k očakávaným negatívnym účinkom britského referenda musel MMF svoju výslednú prognózu upraviť smerom dole.

Ostatná správa World Economic Outlook odhaduje oproti tej aprílovej mierne zhoršenie globálnej ekonomiky. Prognózu rastu pre tento rok upravili z 3,2 % na 3,1 % a pre budúci z 3,5 % na 3,4 %. Od MMF je to v tomto roku už piata modifikácia vyprovokovaná poklesom. Dôvod nie je tento krát ničím prekvapujúcim, výsledok referenda vo Veľkej Británii.

Podľa MMF bude v tomto roku ťahať rast globálnej ekonomiky aj naďalej situácia na rozvíjajúcich sa trhoch. Navyše aj vyhliadky niekoľkých veľkých ekonomík sa zlepšili.

– Čínske krátkodobé vyhliadky sú o niečo priaznivejšie, a to vďaka podpore menovej a fiškálnej politiky, obnoveniu výdavkov na infraštruktúru, a oživeniu na trhu úverov. Vzhľadom na slabý priamy dopad Brexitu, je aktuálna prognóza v podstate identická s aprílovou, tento rok rast 6,6 %, počas budúceho 6,2 % HDP.

– Oproti aprílovým očakávaniam MMF bola brazílska aj ruská recesia miernejšia. Budúci rok už obe krajiny môžu prudšie rásť. Hoci Rusku veľmi pomohla stabilizácia cien ropy, štrukturálne problémy v ekonomike a zahraničné sankcie majú stále negatívny vplyv na budúci vývoj.

– V niekoľkých afrických krajinách sa však situácia výrazne zhoršila, najviac asi v Nigérii. Po troch mesiacoch sa MMF rozhodla znížiť predpoveď rastu najväčšej ekonomiky kontinentu na 4,1 % v tomto roku a 2,4 % HDP pre budúci rok. Krajina sa môže už tento rok prepadnúť do recesie, predovšetkým kvôli nízkym cenám komodít a zoslabnutiu dôvery investorov.

MMF odhaduje, že vyspelé ekonomiky bude dopad britského referenda sužovať tento i budúci rok. Rast predpovedá pre oba roky na úrovni 1,8 %, čo je o 0,1 až 0,2 percentuálnych bodov nižšie ako v aprílovej predikcii.

– Niet divu, že hlavne HDP vo Veľkej Británii skresal predpovede MMF. V budúcom roku organizácia predpokladá, že ostrovná ekonomika porastie iba o 1,3 %, zatiaľ čo v apríli sa písalo o raste na úrovni 2,2 %.

– Americký výkon v prvom štvrťroku priniesol sklamanie, a preto MMF znižuje svoju prognózu o 0,2 % na 2,2 % pre rok 2016. Pre budúci rok očakáva, že sa najväčšia svetová ekonomika pozviecha. Negatívne účinky, ktoré investíciám v energetickom sektore priniesol silný dolár v kombinácii s nízkou cenou ropy, by sa mali v roku 2017 postupne vytrácať.

– Celkovému trendu znižovania prognózy sa eurozóna vyhla. MMF jej vďaka silnému domácemu dopytu poháňanom výkonom v prvom štvrťroku predpovedá rast na úrovni 1,6 %, čo znamená revidovanie smerom hore. Budúci rok sa však ani menovej únii nepodarí odolať tlaku z britského referenda. Pôjde predovšetkým o zhoršujúce sa podnikateľské prostredie a stratu dôvery investorov.  Devastujúce účinky sa premietnu do miery rastu HDP, spomalenie by mohlo znamenať rast na úrovni 1,4 %.

– V Japonsku sa rozhodli odložiť plánované zvýšenie DPH,  čo mohlo viesť k prehodnoteniu predikcie smerom hore, avšak zhodnotenie jenu môže podľa MMF ohroziť krátkodobý výhľad krajiny. Rast v roku 2017 už môže byť dynamickejší než sa v súčasnosti očakáva, ak sa premiérom spomínané  fiškálne stimuly zavedú ešte v tomto roku.  

Správa World Economic Outlook hovorí aj o najväčších rizikách, MMF za najväčšiu otázku a riziko považuje to, za akých podmienok sa Veľkej Británii podarí opustiť úniu. Okrem priamych účinkov tohto postupu je ešte otázne, ako na odchod zareagujú globálne finančné trhy, predovšetkým pokiaľ ide o bankový sektor periférnych krajín únie. Analytici MMF preto načrtli okrem základného scenára aj ďalšie dva negatívnejšie, v ktorých by Brexit zohrával závažnejšie dôsledky pre svetovú ekonomiku. Ak by sa naplnili, v extrémnejšom prípade by sa svetový ekonomický rast spomalil výrazne, pod úroveň 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy