Uchádzate sa o prácu? Vodičský preukaz na počítače bude dôležitejší než vodičský preukaz na auto

, ITAS Foto: ITAS;SITA/AP

Krajiny celej Európy sa pripravujú na štvrtú priemyselnú revolúciu a digitálnu transformáciu podnikov vo všetkých odvetviach a postupne predstavujú svoje národné stratégie. Ako sme na tieto výzvy pripravení na Slovensku?

V Bruseli 10. júna prijali Nový program v oblasti zručností pre Európu: Spolupráca na posilnení ľudského kapitálu, zamestnateľnosti a konkurencieschopnosti, ktorý pokladá digitálne zručnosti ako aj čitateľskú a matematickú gramotnosť medzi základné zručnosti pre život.

Podľa tohto programu rýchla digitálna transformácia hospodárstva znamená, že takmer všetky pracovné miesta, ale i všeobecná účasť na dianí v spoločnosti, si vyžadujú určitý stupeň digitálnych zručností. Je však zarážajúce, že takmer polovici obyvateľov EÚ chýbajú základné digitálne zručnosti, pričom približne 20 % osôb ich nemá vôbec. „Dôležité je zvýšiť investície do zručností, pretože tie sú kľúčové pri uplatnení sa na trhu práce v nových podmienkach. Aj preto už Európska komisia prijala nový program v oblasti zručností pre Európu, konkrétne New skills agenda for Europe,“ hovorí komisárka EÚ pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssen.

 „Tieto zmeny zasiahnu prakticky všetky odvetvia a sektory hospodárstva a nielen priemyselnú výrobu. Je kľúčové, aby sa všetci začali pripravovať a najmä aby začali od seba a od svojich vlastných zamestnancov. Pre zamestnávateľov je to veľká výzva, ale rovnako aj veľká príležitosť, ktorú by mali využiť ak chcú zostať konkurencieschopnými,“ uvádza prezident Republikovej únie zamestnávateľov  Miroslav Kiraľvarga.

Ako je na tom pracovná sila na Slovensku? Majú zamestnanci požadované digitálne zručnosti, potrebné pri výkone až 90 % povolaní, ktoré budú v najbližších rokoch vznikať? „Je dobré, že aj keď s istým meškaním,  Európska komisia tento problém identifikovala a teraz bude dôležité skutočne začať konať a to hneď. To, čo sa však deje s naším vzdelávacím systémom a rekvalifikáciami tomu vôbec nenasvedčuje. IT Asociácia Slovenska preto predložila na ministerstvo školstva a ministerstvo práce dva projekty, aby sme začali utekajúci vlak aspoň chytať,“ konštatuje Mário Lelovský z IT Asociácie Slovenska.

Zamestnávatelia združení v RÚZ si tieto zmeny a problémy s nimi spojené uvedomujú a prichádzajú s konkrétnym riešením a to prostredníctvom Memoranda k zvyšovaniu počítačovej gramotnosti.


Memorandum a jeho aplikácia majú za cieľ:
–  umožniť zamestnávateľom lepšie identifikovať aké digitálne zručnosti uchádzač o zamestnanie má, a to na základe dôveryhodného certifikátu,
–  umožniť zamestnancom, aby sa dokázali lepšie presadiť na pracovnom trhu tým, že vedia objektívne preukázať svoje zručnosti,
– motivovať študentov, uchádzačov o zamestnanie aj zamestnancov, aby sa v týchto zručnostiach zdokonaľovali, zvyšujúc tak svoju zamestnateľnosť aj produktívnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy