Stavebná produkcia SR klesla viac ako bol priemer EÚ

Stavebná výroba v rámci celej Európskej únie v máji medzimesačne oslabila o 0,7 % a medziročne o 1,1 %, na Slovensku sa medzimesačne znížila o 2 % a medziročne o 9,1 %.

Sezónne upravená stavebná výroba v eurozóne v máji medzimesačne oslabila o 0,5 % a v rámci celej Európskej únie sa zmenšila o 0,7 %. Medziročne stavebná produkcia eurozóny v máji klesla o 0,8 % a v rámci celej EÚ oslabila o 1,1 %. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorý v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku bol pokles stavebnej výroby v máji výraznejší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ. Medzimesačne totiž klesla o 2 % a medziročne sa zmenšila o 9,1 %.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa stavebná výroba medzimesačne najviac zmenšila v Taliansku (-3,6 %), v Rumunsku (-3 %) a vo Veľkej Británii (-2,3 %). Najviac stavebná produkcia medzimesačne posilnila vo Švédsku (3,4 %), v Českej republike (2,8 %) a v Slovinsku (2,6 %).

Medziročne sa stavebná výroba v máji najviac zmenšila v Maďarsku (-26,6 %), v Slovinsku (-21,2 %) a v Poľsku (-13,8 %). Medziročné zväčšenie stavebnej výroby v máji evidovali vo Švédsku (14,4 %), v Rumunsku (7,5 %), v Španielsku (3,1 %) a v Holandsku (2,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy