Nálada nemeckých investorov je po brexite najhoršia od novembra 2012

Nálada nemeckých podnikateľov sa po prekvapivom hlasovaní Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ) prudko zhoršila, ukázal prieskum mannheimského inštitútu ZEW. Obávajú sa totiž negatívnych dôsledkov brexitu. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Index ekonomických očakávaní pre Nemecko sa v júli prepadol na -6,8 % z 19,2 bodu v júni. Aktuálne je index najnižší od novembra 2012 a nachádza sa výrazne pod svojím dlhodobým priemerom 24,3 bodu. Ekonómovia počítali so znížením na 9 bodov.
„Hlasovanie za brexit prekvapilo väčšinu expertov z finančného trhu. Neistota týkajúca sa dôsledkov hlasovania na nemeckú ekonomiku je hlavným dôvodom výrazného zhoršenia ekonomických očakávaní,“ uviedol šéf inštitútu ZEW Achim Wambach. Dodal, že najväčší negatívny vplyv na ekonomické vyhliadky budú zrejme mať obavy týkajúce sa zhoršenia perspektív exportu a stability európskeho bankového a finančného sektora.
Index hodnotenia aktuálnej situácie klesol o 4,7 bodu na 49,8 bodu z 54,5 bodu, pričom ekonómovia počítali s jeho znížením len na 51,8 bodu.
Index ekonomických očakávaní pre eurozónu padol v júli o 34,9 bodu na -14,7 bodu. Index aktuálnej situácie klesol o 2,4 bodu na -12,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy