Dôvera v stavebníctve USA v júli oslabila

Index dôvery v americkom stavebníctve, ktorý zostavujú Národné združenie stavebníkov a banka Wells Fargo, v júli klesol o jeden bod na úroveň 59 bodov.

Nálada v stavebnom sektore USA v júli mierne oslabila, keďže stavebné firmy menej pozitívne hodnotia perspektívu svojich tržieb. Uviedlo to v pondelok americké Národné združenie stavebníkov (NAHB). Index dôvery v stavebníctve, ktorý zostavujú toto združenie a banka Wells Fargo, v júli oslabil o jeden bod na úroveň 59 bodov. Hodnota indexu nad hranicou 50 bodov signalizuje, že väčšina stavebných firiem považuje podmienky predaja za dobré.

Júlový prieskum sa uskutočnil po nedávnej správe o tom, že predaj nových domov v USA v máji klesol o 6 percent na sezónne upravenú ročnú mieru 551 tis. domov. Americké Národné združenie stavebníkov však očakáva, že predaj nových domov bude rásť. „Tvorba pracovných miest je dobrá a úroky z hypotekárnych úverov sú na historických minimách,“ povedal Robert Dietz, hlavný ekonóm NAHB. „Tieto faktory by mali pomôcť priniesť na trh viac kupujúcich.“ dodal. Priemerné úroky pri 30-ročných hypotekárnych úveroch s fixnou sadzbou minulý týždeň v USA mierne stúpli na 3,42 %, ale stále sa nachádzali v blízkosti historického minima 3,31 % z novembra 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy