Priemysel SR v máji medziročne vzrástol najviac v rámci EÚ

Medziročne sa slovenská priemyselná výroba v máji zvýšila o 6 %, pričom v rámci celej Európskej únie vzrástla o 1,1 %. Medzimesačne priemysel celej EÚ klesol o 1,1 % a na Slovensku tiež oslabil, a to o 1 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v máji medzimesačne klesla o 1,2 % a v rámci celej Európskej únie sa zmenšila o 1,1 %. Medziročne sa májová priemyselná výroba eurozóny zvýšila o 0,5 % a v rámci celej EÚ bola v porovnaní s májom 2015 vyššia o 1,1 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Výroba slovenského priemyselného sektora v máji podobne ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej EÚ medzimesačne oslabila, a to o 1 %. Medziročný rast slovenského priemyslu však bol na úrovni 6 % a bol najvyšší v rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii. Druhý najvýraznejší medziročný rast priemyslu evidovali v Írsku (5,8 %), po ktorom nasledovali Lotyšsko (5,1 %) a Slovinsko (5 %). Najviac sa priemysel medziročne zmenšil na Malte (-3,7 %), v Bulharsku (-3,3 %) a v Portugalsku (-2,4 %).

Medzimesačne priemyselná produkcia v máji najviac oslabila v Holandsku (-7,8 %), Portugalsku (-4,4 %), Grécku (-4,3 %) a v Rumunsku (-4 %). Medzimesačné posilnenie výroby priemyselného sektora v máji evidovali v Litve (3,9 %), Lotyšsku (2,4 %), Slovinsku (0,6 %) a na Malte (0,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy