Analytici čakajú pokles zásob ropy v USA, cena Brentu vzrástla nad 47 USD

Po pondelkovom (11.7.) poklese na dvojmesačné minimum ceny ropy dnes vzrástli o vyše 2 %, pričom cena Brentu prekročila 47 USD za barel (159 litrov) a cena americkej WTI sa priblížila k 46 USD/barel. Ceny potiahol najmä pokles kurzu dolára a očakávania, že zásoby ropy v USA opäť klesli, už ôsmy týždeň po sebe. Informovala o tom agentúra Reuters.
Kurz dolára sa oproti košu svetových mien znížil o 0,2 %, čo pre ceny ropy znamená pozitívny vývoj. Navyše, v prieskume agentúry Reuters analytici prognózujú, že zásoby ropy v USA za minulý týždeň klesli o 3,3 milióna barelov. Potvrdenie tohto odhadu bude znamenať pokles ropných zásob už ôsmy týždeň po sebe. Dnes by mal svoj odhad zverejniť Americký ropný inštitút (API) a oficiálne údaje oznámi americké ministerstvo energetiky v stredu 13. júla.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri vzrástla do 16.43 h SELČ o 1,14 USD (2,5 %) na 47,39 USD (42,72 eura) za barel. O viac než 2 % sa zvýšila aj cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom. Vzrástla o 97 centov (2,1 %) na 45,73 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy