Nemecká medziročná inflácia bola v júni vo výške 0,3 %

Medzimesačne sa júnové nemecké spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,1 %.

Spotrebiteľské ceny v Nemecku v júni v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška vzrástli o 0,3 %. Medziročné tempo inflácie tak mierne posilnilo už druhý mesiac po sebe. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa júnové nemecké spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,1 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad.
Rovnako ako v predchádzajúcich mesiacoch celkovú cenovú hladinu v medziročnom porovnaní smerom nadol tlačili ceny energií, ktoré boli oproti júnu 2015 nižšie o 6,4 %. Medziročný pokles cien energií sa však opäť spomalil, keďže v máji boli oproti rovnakému mesiacu minulého roka nižšie až o 7,9 %. Spomedzi energií v júni medziročne zdražela iba elektrina, a to o 0,9 %. Bez zahrnutia cien energií by bola júnová medziročná inflácia v Nemecku vo výške 1,1 %.

Ceny potravín boli v júni oproti rovnakému mesiacu vlaňajška vyššie o 0, 1 %. Celkovo ceny tovarov v júni medziročne klesli o 0,8 %. Ceny služieb však oproti júnu minulého roka celkovo stúpli o 1,4 %. Medziročne sa zvýšili napríklad poisťovacie služby o 2,3 % a dopravné služby o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy