MMF zhoršil výhľad talianskej ekonomiky

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny obnoví svoj výkon z obdobia pred nástupom globálnej finančnej krízy najskôr v roku 2008, tvrdí v aktuálnej prognóze Medzinárodný menový fond.

Talianska ekonomika dosiahne úroveň, ktorú vykazovala pred nástupom globálnej finančnej krízy v roku 2008, najskôr v polovici roka 2020. V aktuálnej správe to tvrdí Medzinárodný menový fond (MMF). Hrubý domáci produkt (HDP) zvyšku eurozóny bude dovtedy oproti predkrízovému obdobiu vyšší o 20 až 25 %, uvádza sa v dokumente, z ktorého cituje spravodajský portál bbc.com. Odhad tohtoročného rastu talianskej ekonomiky fond znížil na 1 % zo skoršie prognózovaných 1,1 %. V roku 2017 sa má HDP tretej najväčšej ekonomiky eurozóny zvýšiť rovnako o 1 %, kým pôvodne MMF očakával rast na úrovni 1,25 %.

Medzinárodný menový fond zároveň upozorňuje, že krajinu ťaží vysoká nezamestnanosť a vládny dlh, ktorý je v rámci menovej únie druhý najvyšší po Grécku. Pod tlakom sú aj talianske banky, ktoré budú musieť pre veľký objem nesplácaných úverov navyšovať kapitál.

Minulý týždeň MMF v reakcii na neistotu vyvolanú britským rozhodnutím vystúpiť z EÚ zhoršil aj hospodársku prognózu celej eurozóny. Odhad rastu v tomto roku fond znížil na 1,6 % a v roku 2017 na 1,4 %. Podľa skoršej prognózy mal blok spoločnej meny v oboch rokoch rásť tempom 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy