Miliardy rubľov do štátnej kasy: Rusi predali podiel v diamantovom gigante

, ČTK Foto: TASR/AP

Ruská vláda získala z predaja 10,9 percenta akcií diamantového gigantu Alrosa 52,2 miliardy rubľov (0,74 miliardy eur). Zahraniční investori kúpili 60 percent ponúkaných akcií. Oficiálne údaje zodpovedajú víkendovým informáciám agentúry Reuters, ktorá ich získala od zdrojov oboznámených so situáciou.

Predaj akcií najväčšieho prevádzkovateľa ťažby diamantov na svete je z hľadiska objemu produkcie v karátoch najrozsiahlejšou privatizačnou transakciou v Rusku za ostatné štyri roky. Zároveň spúšťa vlnu predaja podielov v ďalších podnikoch. Vláda aktuálne rokuje s investormi najmä o predaji podielu v ropnej spoločnosti Rosnefť.

Dopyt investorov bola voči ponuke akcií viac ako dvojnásobný. Ruský štát pritom znížil svoj podiel v Alrosa na 33 percent. Alrosa sa na svetovej produkcii surových diamantov podieľa viac ako tretinou, má najväčšie zásoby a súperí o pozíciu jednotky na trhu s juhoafrickou spoločnosťou De Beers.

Predaj podielu podľa ministra dopadol dobre aj napriek otrasom na finančných trhoch spôsobených  rozhodnutím Británie odísť z Európskej únie. "Zahraniční investori navyše ukázali, že napriek sankciám voči Rusku majú záujem o likvidné ruská aktíva," povedal ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev. Moskva potrebuje dodatočné peniaze do štátnej pokladnice kvôli prepadu svetových cien ropy.

Uljukajev a podpredseda vlády Igor Šuvalov potvrdili plán predaja podielov v ropných spoločnostiach Rosnefť a Bašněfť, v banke VTB a v námornom prepravcovi Sovkomflot. Program privatizácie podľa nich postupuje podľa plánu a vláda chce tento rok získať z privatizácie až bilión rubľov.

Vláda teraz podľa Šuvalova rokuje s vybranými investormi o predaji podielu v Rosnefte, ktorá je podľa objemu produkcie najväčším svetovým ťažiarom ropy s akciami obchodovanými na verejných trhoch. Moskva podľa informácií agentúry RIA upustila od plánu predať 19,5 percenta akcií podniku na burze a namiesto toho dáva prednosť predaju strategickým investorom.

Súvisiace články

Aktuálne správy