Samospráva R. Soboty mieni mestské lesy spravovať sama, nechce ich už prenajímať

Samospráva Rimavskej Soboty plánuje v budúcnosti spravovať svoje mestské lesy o rozlohe približne 1600 hektárov sama a po skončení zmluvy so súčasným nájomcom, spoločnosťou Les Korp, ich už nemieni ďalej prenajímať iným subjektom. TASR to potvrdil primátor mesta Jozef Šimko, podľa ktorého síce mesto z ekonomického hľadiska možno príde o príjmy za prenájom, za dôležitejší aspekt však považuje ekologický prínos.
„Ročne budeme strácať 200.000 eur, ktoré sme za prenájom našich lesov doteraz dostávali. Za desať rokov sa však v nich vyťažilo okolo 70.000 kubických metrov dreva, čo na ne malo obrovský dopad. Myslím si, že sú vyťažené už natoľko, že potrebujeme niečo nechať aj pre ďalšie generácie a umožniť našim ľuďom, aby sa tam mohli pokojne prechádzať v krásnom prostredí lesoparku Kurinec-Zelená voda,“ uviedol primátor s tým, že poslancom navrhne založenie spoločnosti s ručením obmedzeným, prípadne riešenie správy lesov inou formou. „Nebudeme už však vypisovať žiadnu novú verejnú obchodnú súťaž a k dlhodobému prenájmu už zrejme nedôjde,“ dodal.
Príslušná nájomná zmluva so spoločnosťou Les Korp platí do konca aktuálneho roka, pričom v nasledujúcom období už mesto podľa primátora nebude v lesoch ťažiť drevo v takom množstve ako doteraz. „Budeme rúbať minimálne množstvo, určite nie 7000 kubíkov ročne, pretože to už je veľa, les to neznesie,“ priblížil primátor, podľa ktorého však budú v primeranom množstve zabezpečovať napríklad drevnú hmotu na kúrenie. „Možno pripravíme aj nejakú výrobu, aby sme mohli občanom predávať dosky či hranoly na krokvy,“ doplnil.
Mestské lesy boli tiež jednou z tém ostatného mestského zastupiteľstva, kde si poslanci vypočuli informatívnu správu od konateľa spoločnosti Les Korp Valéra Cmoríka. „Obnova lesov sa stala akýmsi tŕňom v oku neodbornej verejnosti a často riešime pohľady obyvateľov mesta, či ten les má takto vyzerať a ako sa má obnovovať. Máme však za sebou niekoľko odborných kontrol, ktoré nezistili žiadne pochybenie pri obnove lesa,“ uviedol konateľ s tým, že sa snažia okrem iného podporovať prirodzenú obnovu lesných porastov.

Súvisiace články

Aktuálne správy