Goldman Sachs: Máme tu dvojakú rally, akcie aj dlhopisy sú ale drahé

, CNBC Foto: SITA/AP

Akcie aj dlhopisy vnímajú analytici GS ako drahé, po rally sú teraz náchylné na rýchly výpredaj.

Na trhu je stále prítomná negatívna nálada vyplývajúca z rizík kvôli hlasovaniu o Brexite. Lokálny šok pre rast ekonomiky postihuje hlavne Britániu a Európu. Globálne centrálne banky sa pravdepodobne rozhodnú pre ďalšie uvoľnenie menovej politiky, píšu Goldmani vo svojej poznámke. To poháňa fondy s riadeným výkonom, aby sa vrátili späť do akcií a dlhopisov, čo ale zvyšuje riziko rýchleho zvratu. "Trhy sa stavajú veľmi umiernene k tomu, čo by centrálne banky mohli zaviesť, aj proti prúdu makro pozadia. Dlhopisy by sa mohli ocitnúť vo výpredaji ako sklamanie z krokov centrálnych bánk. Inflačné ciele, prekvapujúce údaje, a / alebo nedostatočná likvidita, to všetko by pravdepodobne mohlo stáť, aspoň spočiatku, za slabým výkonom akcií a ďalších rizikových aktív."

V rovnakom čase "by sa aj akcie mohli ocitnúť vo výpredaji, v dôsledku negatívnych rastových prekvapení a najnižších výnosov všetkých čias. Ani dlhopisy nepredstavujú riešenie, čo vedie k nedostatočnej diverzifikácii a zvýšenému riziku v čase, keď výnosový potenciál je už aj tak obmedzený."

To je jeden z dôvodov, prečo sa za investičným odporúčaním banky nachádza nadváha hotovosti. Bankári odporúčajú investorom držať diverzifikované portfólio mien. Tiež odporúčajú držať nejaké zlato na zníženie rizika portfólia. "Sme stále defenzívni v alokácii aktív, veríme, že oživenie rizikových aktív, najmä akcií, je pravdepodobné, že vplyv post-Brexitu bude slabnúť."

Goldmani odporúčajú neutrálnu pozíciu v akciách, s 3-12 mesačným výhľadom. V rámci akcií sa banka zameriava na tituly so stabilným rastom firiem. Banka neodporúča vládne dlhopisy v 12 mesačnom výhľade, ale v trojmesačnom výhľade je to pozitívnejší pohľad, neutrálny postoj. "Očakávame ďalšie monetárne uvoľňovanie od centrálnych bánk, čo sa prejaví veľkým spomalením na dlhopisovom trhu, rast v blízkej budúcnosti sa preto javí ako obmedzený," píšu Goldman Sachs.

Očakávania pre akcie zostávajú „ploché", ponúkajú len málo výnosov a trpia vysokou volatilitou.

Investorom, ktorí naháňajú výnos, Goldman Sachs odporúča udržať si nadváhu v úveroch, a to najmä pokiaľ ide o rizikovejšie aktíva, ako je americký dlh s vysokým výnosom, či  dlh rozvíjajúcich sa trhov a európsky dlh. Banka ale znížila svoju preferenciu pre európske úvery z investičného stupňa neutrálny, kvôli obavám z dopadu Brexitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy