Považská Bystrica: Vďaka miernej zime ušetrilo mesto na zimnej údržbe 160.000 eur

Náklady mesta Považská Bystrica na zimnú údržbu boli počas uplynulej zimy medziročne nižšie o 160.000 eur.

Náklady mesta Považská Bystrica na zimnú údržbu boli počas uplynulej zimy medziročne nižšie o 160.000 eur. TASR informovala hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková.
"Uplynulá zima bola menej náročnejšia ako tá predchádzajúca. Náklady na zimnú údržbu boli necelých 220.000 eur, čo je približne o 160.000 eur menej ako v predchádzajúcom roku. Mierna zima tiež spôsobila menej výtlkov a technický stav komunikácií je lepší ako v predchádzajúcom období. Oprava výtlkov sa robí podľa schváleného harmonogramu, najskôr sa opravujú najfrekventovanejšie komunikácie a následne sa pokračuje s vedľajšími cestami," uviedla Kováčiková s tým, že stav komunikácií je lepší aj preto, lebo s opravou najkritickejších úsekov začalo mesto už v minulých rokoch.
Najkritickejšie úseky sú podľa nej na sídliskách Rozkvet, Lány, Hliny, Stred, v okolí škôl v Strojárenskej štvrti, v okrajových častiach mesta ako Šurabová či Lúčky a na komunikáciách v areáli bývalých Považských strojární. Najviac poškodené miestne komunikácie sú určené na súvislú rekonštrukciu z kapitálového rozpočtu na aktuálny rok.
„Zimná údržba v meste Považská Bystrica bola zabezpečená od 24. novembra minulého roka do 11. marca tohto roku. Zabezpečovali ju tri veľké sypače, dve multikáry, osem traktorov, desať pracovníkov. Pre mimoriadne udalosti boli navyše v rezerve štyri traktory a jedna multikára,“ doplnila Kováčiková.
Štát a Trenčiansky samosprávny kraj zabezpečujú údržbu štátnych ciest I., II. a III. triedy a prístupových komunikácií do integrovaných mestských častí vrátane niektorých komunikácií v integrovaných častiach. Údržbu miestnych komunikácií zabezpečuje samospráva, s výnimkou súkromných plôch, účelových a vnútroareálových komunikácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy