Schodok zahraničného obchodu USA v máji stúpol o 10,1 %

Májový obchodný deficit krajiny sa zvýšil na 41,1 mld. USD z aprílových 37,4 mld. USD.

Deficit zahraničného obchodu USA v máji vzrástol, keďže zvýšenie dovozu čínskych mobilných telefónov a počítačov posunulo nahor schodok v obchode s Čínou na najvyššiu úroveň za šesť mesiacov. Celkový májový obchodný deficit USA stúpol o 10,1 % na 41,1 mld. USD z aprílových 37,4 mld. USD. Informovalo o tom v stredu americké ministerstvo obchodu. Májový deficit bol najvyšší od februára. Americký export v máji vzrástol o 0,2 % na 182,4 mld. USD, ale dovoz posilnil o 1,6 % na 223,5 mld. USD.

Obchodný deficit USA voči Číne sa v máji zväčšil o 19,4 % na sumu 29 mld. USD. Išlo o najvyšší schodok voči Číne od novembra minulého roka. Májový schodok obchodu USA s Európskou úniou stúpol o 12,6 % na 13,4 mld. USD. Americký obchod s EÚ by sa však mohol významne zmeniť, ak Británia zrealizuje rozhodnutie voličov z 23. júna o odchode krajiny z únie. Hodnota amerického dovozu ropy v máji vzrástla o 8,4 % na 11,1 mld. USD, čo bolo odzrkadlením oživenia cien čierneho zlata.

Schodok amerického zahraničného obchodu za január až máj bol však v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka nižší o 3,5 %. Nižší obchodný deficit za prvých päť mesiacov tohto roka je výsledkom toho, že hoci export USA oslabil, import sa zmenšil ešte výraznejšie.

(1 EUR = 1,1146 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy