Predaj áut v Británii sa za 1. polrok zvýšil na rekordnú úroveň

Predaj áut v Británii vzrástol za prvých šesť mesiacov tohto roka na rekordnú úroveň, aj keď v samotnom júni klesol. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje britského Združenia výrobcov a predajcov áut (SMMT).
V 1. polroku tohto roka sa predaj áut v Británii zvýšil medziročne o 3,2 % na vyše 1,42 milióna. To je historicky najlepší výsledok za pol roka.
Predaj dieselových vozidiel vzrástol o 2,3 % a áut s benzínovým motorom sa zvýšil o 3 %. Výrazný rast zaznamenal predaj vozidiel na alternatívny pohon. Ten dosiahol 21,3 %.
Za mesiac jún však predaj áut v Británii zaznamenal pokles o 0,8 %. To podľa analytikov naznačuje, že rast trhu sa po rekordnom roku 2015 postupne stabilizuje.
Čo sa týka dôsledkov referenda o odchode krajiny z Európskej únie, ktoré sa konalo 23. júna, šéf SMMT Mike Hawes uviedol, že jeho vplyv sa zatiaľ nedá odhadnúť. „Ešte je príliš skoro na to, aby sa dalo s určitosťou povedať, že referendum malo vplyv na trh s autami,“ povedal. O odchode Británie z EÚ rozhodlo v referende necelých 52 % britských voličov.

Súvisiace články

Aktuálne správy