Sportisimo mení majiteľa: Polovicu reťazca kupuje bývalý penťák Kúšik

, iHNed Foto: TASR/Ivan Majerský

Jeden z vietnamských zakladateľov športového reťazca predal svoj podiel Martinovi Kúšikovi, druhý z partnerov, Thai Ngoc Nguyen, ktorý firmu riadi, si svoj podiel ponechá. Reťazec už o zmene majiteľa informoval svojich zamestnancov.

O predaji Sportisimo sa hovorí už od vlaňajšieho decembra. Informáciu majú české Hospodárske noviny z dvoch na sebe nezávislých zdrojov blízkych transakcii. Aký veľký podiel a koľko za neho Kúšik zaplatí, nie je zatiaľ známe. "Môžeme potvrdiť, že časť Sportisimo preberá nový investor," povedala bez ďalších podrobností HN hovorkyňa športového reťazca Martina Kudláčková. Už skôr sa špekulovalo o tom, že hodnota celej firmy sa pohybuje okolo päť miliárd českých korún.

Sieť predajní so športovým vybavením vyzerá na prvý pohľad ako nadnárodná firma s talianskym názvom. Za spoločnosťou Sportisimo však boli české peniaze a dvaja podnikatelia vietnamského pôvodu Do Hong Son a Thai Ngoc Nguyen. Za pätnásť rokov urobili z malej firmy lídra na trhu. Od roku 2000, kedy otvorili svoj vôbec prvý obchod so športovými potrebami v brnenskom nákupnom centre Futurum, ich firme rastú nepretržite tržby aj prevádzkový zisk. Ten jej vlani stúpol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 70 percent na 281 miliónov korún.

Sportisimo tiež stále pribúdajú nové pobočky. V Česku ich dnes má už takmer sto a rastie aj v zahraničí. Je väčšia ako ďalšie štyri firmy so športovým tovarom dokopy: teda A3 Šport, Intersport, Hervis Šport a Hudy Sport. Ďalšie desiatky predajní prevádzkuje na Slovensku a v Poľsku, dokončuje expanziu na Balkán. Tovar ale predáva aj zákazníkom zo západoeurópskych krajín vďaka nemeckému e-shopu.

Kúšik patrí medzi najbohatších podnikateľov. Spoluzakladal investičnú spoločnosť Penta, z ktorej pred troma rokmi odišiel a odniesol si zhruba deväť miliárd českých korún. Následne založil rodinný fond Odyssey 44, ktorý má investovať do firiem.

1 CZK = 0,04 EUR

Súvisiace články

Aktuálne správy