Rozprúdenie ekonomiky: Indická vláda odklepla pre svojich zamestnancov navýšenie miezd o 15 miliárd dolárov

, quartz Foto: SITA/AP

V stredu (29. júna), vláda Narendra Modi schválila odporúčanie platobnej komisie pre zvýšenie platov a penzií zamestnancov ústrednej štátnej správy o 23,55 %. Táto správa poteší asi 10 miliónov ľudí. 4,7 milióna je súčasných zamestnancov a 5,3 milióna dôchodcov v tretej najväčšej ekonomike Ázie.

Vláda svetovo najrýchlejšie rastúcej veľkej ekonomiky tak bude musieť vysoliť v prepočte 15 miliárd dolárov. Vyššie platy budú znamenať zvýšenie úspor a väčšiu kúpnu silu, čo stimuluje spotrebu a dopyt. Tento návrh, ktorý prvýkrát v rozpočte 2016 predložil minister financií Arun Jaitley vo februári, bol tiež zameraný na odstránenie rozdielov pracovných miest medzi vládnym a súkromným sektorom. Odporúčania zahŕňajú aj zvýšenie minimálnej mzdy o 18 000 indických rupií  za mesiac (asi 240 eur) namiesto skôr navrhovaných 7000 (asi 93 eur).


Platobná komisia je vládou menovaný panel poradcov. Má za úlohu študovať platové štruktúry štátnych zamestnancov a odporúčať zmeny alebo revízie. Prvé takéto zoskupenie vzniklo v roku 1946. Komisiu zostavujú každých 10 rokov. Súčasná bola založená vo februári 2014, vedie ju Ashok Kumar Mathur, penzionovaný sudca indického Najvyššieho súdu. Ďalšími členmi sú vysoko postavení  úradníci a ekonómovia.

Všetci štátni zamestnanci, zamestnanci civilnej služby, administratívy, lesov a policajné zložky, zamestnanci indických zväzových teritórií, personál nutnej obrany Najvyššieho súdu Indie, a  regulačných orgánov, okrem zamestnancov centrálnej Reserve Bank India, spadajú priamo do kompetencie Komisie.


Čo to znamená toto zvýšenie miezd pre ekonomiku?

Z jednej strany to je zlá správa. Vládna štátna pokladnica môže rátať s obrovskými výdavkami. "Nevyhnutným dôsledkom je tlak na rozpočet," povedal financmajster Jaitley novinárom po rozhodnutí kabinetu. "Ale už sme s ňou počítali v odhadoch tohtoročného rozpočtu, preto nás suma neprekvapila. " Ale analytici sú iného názoru, naznačujú obrovskú medzeru medzi rozpočtom a skutočnými výdavkami. Tu je vysvetlenie zo State Bank of India, najväčšieho veriteľa v krajine. Odporúčania predstavujú ďalšie bremeno pre vládnu pokladnicu, odhadom by šlo o takmer 0,7 % HDP. Ustanovenia zo strany rozpočtu pre roky  2016-17 sú  53,844 milióna rupií. Takže problémom je, odkiaľ vláda získa chýbajúce miliardy. Vďaka tomu bude ťažšie, aby vláda udržala fiškálnu schodok zodpovedajúci cieľu. Vo finančnom roku 2016-17, by vláda chcela dosiahnuť fiškálny deficit na úrovni 3,5 % HDP. "Jediný spôsob, ako dokáže minister financií splniť tento cieľ fiškálneho deficitu je kompromis o kapitálových výdavkoch," píše sa úvodníku v The Indian Express.

Zníženie kapitálových výdavkov znamená napríklad nižšie investície do infraštruktúry, čo by mohlo spomaliť rast.

A teraz tá dobrá správa. Pri asi 10 miliónov Indov to znamená, že budú zarábať lepšie. Odhad rastu spotreby je na úrovni 6 miliárd dolárov, čo je 0,3 % HDP. Úspory by sa zvýšili v prepočte o 4,5 miliardy dolárov, čo predstavuje 0,2 % HDP. To vytvára dobré podmienky pre domáci dopyt, ktorý by mohol pomôcť oživiť investičný cyklus skôr, než sa očakávalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy