Dôvera francúzskych spotrebiteľov mierne klesla

Index dôvery spotrebiteľov v júni klesol na úroveň 97 bodov z májových 98 bodov.

Dôvera francúzskych spotrebiteľov v júni mierne klesla z deväťročného maxima, na ktoré stúpla v máji. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny INSEE. Index dôvery spotrebiteľov, ktorý zostavuje INSEE, v júni klesol na 97 bodov z májovej úrovne 98 bodov, ktorá bola najvyššia od októbra 2007. Výsledok však bol v zhode s očakávaniami analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí v priemere odhadli, že dôvera spotrebiteľov bude v šiestom mesiaci na úrovni 97 bodov.

Obavy francúzskych domácností z nezamestnanosti oslabili a boli najnižšie od júna 2008, kedy vypukla globálna finančná kríza. Spotrebitelia však boli o niečo menej optimistickí, čo sa týka vyhliadok ich životnej úrovne v nasledujúcich mesiacoch a klesol aj počet domácností, ktoré sa domnievajú, že je vhodné robiť veľké nákupy.

Francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý zatiaľ neoznámil, či sa v budúcoročných prezidentských voľbách bude uchádzať o druhý mandát, víta zlepšenie dôvery spotrebiteľov v posledných mesiacoch. Nie je však isté, či dôvera spotrebiteľov vydrží, keď krehké oživenie francúzskej ekonomiky zaťažuje vlna štrajkov v súvislosti so spornou reformou zákonníka práce a vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy