Brexit môže rastu Poľska ubrať do 0,2 percentuálneho bodu

Ministerstvo financií neočakáva v tomto a budúcom roku veľké spomalenie rastu ekonomiky pre brexit, povedal námestník poľského ministra financií Leszek Skiba.

Britské rozhodnutie odísť z Európskej únie pravdepodobne zredukuje rast hrubého domáceho produktu (HDP) Poľska v tomto a budúcom roku maximálne o 0,1 až 0,2 percentuálneho bodu. Povedal to v pondelok námestník poľského ministra financií Leszek Skiba. „Ministerstvo financií neočakáva v tomto a budúcom roku veľké spomalenie rastu pre brexit,“ povedal Skiba pre agentúru Reuters. „Predpokladáme, že to pravdepodobne bude maximálne 0,1 až 0,2 percentuálneho bodu,“ dodal.

Podľa slov námestníka poľského ministra financií mierne spomalenie rastu ekonomiky krajiny bude súvisieť s neistotou na finančných trhoch, pokiaľ ide o výmenný kurz libry. „Vyššia neistota sa medzi firmami premieta do investičných rozhodnutí,“ poznamenal.

Podľa poľského vicepremiéra Mateusza Morawieckeho chce krajina udržať deficit verejných financií v súlade s pravidlom EÚ, že nemôže byť vyšší ako 3 % HDP, napriek vysokým sociálnym výdavkom a možným negatívnym efektom brexitu. Na otázku, čo brexit nedonúti vládu rezignovať na realizáciu nákladných volebných sľubov, vicepremiér novinárom odpovedal, že vláda sľuby zrealizuje. „Budeme sa o verejné financie starať takým spôsobom, ktorý nám dovolí neprekročiť deficit, tým, že nedovolíme daňové úniky,“ vyhlásil.

Súvisiace články

Aktuálne správy