Litva prehrala spor s Gazpromom za ceny plynu, v ktorom žiadala 1,6 mld. USD

Litva prehrala spor s ruským plynárenským koncernom Gazprom na Medzinárodnom arbitrážnom súde v Štokholme, ktorý podala pred takmer štyrmi rokmi pre príliš vysoké ceny za plyn a v rámci ktorého požadovala kompenzáciu 1,6 miliardy USD (1,42 miliardy eur). Verdikt súdu dnes potvrdilo litovské ministerstvo energetiky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Litva koncom roka 2012 podala na Gazprom žalobu na pôde arbitrážneho súdu v Štokholme s tým, že ruská spoločnosť jej v rokoch 2004 až 2012 účtovala príliš vysoké ceny za dodávky plynu. Litovské ministerstvo energetiky v žalobe tvrdilo, že ruská firma v roku 2004, keď kupovala 34-% podiel v štátnom energetickom podniku Lietuvos Dujos, prisľúbila, že bude Litve dodávať plyn za „primeranú cenu“. Neskôr ale vzorec pre výpočet ceny zmenila, čím sa dodávky plynu pre Litvu predražili.
Ako ministerstvo dnes oznámilo, arbitrážny súd však rozhodol, že termín „primeraná cena“ je taký vágny, že nie je možné odhadnúť straty a na základe toho stanoviť kompenzáciu. Litovský minister energetiky Rokas Masiulis zároveň dodal, že Gazprom bol neskôr aj tak donútený svoje ceny znížiť, pretože Litva začala medzičasom dovážať skvapalnený zemný plyn. Od roku 2012, keď Litva podala na Gazprom žalobu, klesli ceny plynu pre litovské domácnosti o viac než 40 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy