Banky a investičné fondy možno presunú pracovné miesta z Londýna do EÚ

Banky a investičné fondy budú možno nútené presunúť pracovné miesta z Londýna do Frankfurtu nad Mohanom alebo Paríža, ak sa britskí voliči rozhodnú pre odchod svojej krajiny z Európskej únie (EÚ). Upozornil eurokomisár pre finančné služby Jonathan Hill v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckých novín Handelsblatt. Informovala o tom agentúra Reuters.
„V uplynulých týždňoch som navštívil Londýn, Manchester a ďalšie finančné centrá v Británii a varoval som pred dôsledkami odchodu z EÚ,“ povedal Hill v rozhovore, ktorý vyšiel dnes, deň pred referendom o vystúpení Británie z EÚ.
„Potom sa môže stať, že banky a investičné fondy presunú svoje aktivity a pracovné miesta do Frankfurtu nad Mohanom a Paríža,“ pripomenul komisár, ktorého do funkcie nominoval britský premiér David Cameron.
Banky a investičné firmy z londýnskeho City pritom patria medzi najväčších platcov daní v Británii a pôsobia v celej EÚ. Po vystúpení z európskeho bloku, a teda aj z jednotného európskeho trhu, sa však na ne budú vzťahovať obmedzenia spojené s cezhraničným podnikaním.
Británia sa po odchode z únie bude podobne ako Nórsko musieť stať členom Európskeho hospodárskeho priestoru (EEA), ak bude chcieť využívať aspoň niektoré výhody jednotného európskeho trhu bez toho, aby bola členom EÚ. Rokovania o členstve v EEA si vyžiadajú čas. Preto je pravdepodobné, že brexit prinesie dlhé obdobie neistoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy