Inflácia v Rakúsku v máji dosiahla 0,6 %

Inflácia v Rakúsku v máji vzrástla na 0,6 %. V apríli dosiahla 0,5 %, čo je najnižšia hodnota od októbra 2009. Európsky harmonizovaný index spotrebiteľských cien dosiahol rovnakú hodnotu ako rakúsky, čiže 0,6 %. Štatistický úrad Statistik Austria vysvetľuje, že medzi európskym a vnútroštátnym indexom dochádza k určitým odchýlkam pre rozdielne váženie jednotlivých oblastí a cien. Informovala agentúra APA.
Dôvodom pre májový nárast boli najmä ceny nájomného a ubytovacích služieb. Bez zohľadnenia gastronómie a ubytovania by index spotrebiteľských cien dosiahol iba 0,3 %. Ceny v gastronómii vzrástli o 2,9 %, v oblasti ubytovania až o 4,4 %.
Výrazný nárast zaznamenali aj ceny nájomného, ktoré z v máji stúpli o 2,9 % (apríl: +2,7 %). Za údržbu bytov museli Rakúšania zaplatiť v priemere o jedno percento viac.
Opačný vývoj nastal v cenách palív. Vykurovací olej v máji zlacnel o 20,6 %, v apríli išlo o pokles o 24,2 %. Celková cena energií pre domácnosti sa tak v máji znížila o 3,2 %. Celá skupina „byty, voda, energie“ zdražela o 0,6 %.
Ceny potravín a nápojov zostali takmer stabilné, stúpli len o 0,1 %. Naproti tomu motorové palivá zlacneli o 11,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy