Inditex zaznamenal v 1. kvartáli rast tržieb aj zisku

Španielska spoločnosť Inditex, najväčší maloobchodný predajca odevov na svete, dosiahla v uplynulom 1. kvartáli finančného roka 2016/17 lepšie, ako očakávané výsledky. Prispelo k tomu rozšírenie internetového predaja, ktoré sa podpísalo pod výrazný nárast tržieb. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Čistý zisk odevného gigantu, ktorý aj na Slovensku prevádzkuje sieť predajní Zara, Mango, Bershka a Pull & Bear, sa za tri mesiace do konca apríla 2016 zvýšil na 554 miliónov eur z 521 miliónov eur pred rokom. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom očakávali zisk v priemere 541 miliónov eur.
Zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) v sledovanom období stúpol o 7 % na 955 miliónov eur, zatiaľ čo analytici počítali s jeho zvýšením na 937 miliónov eur.
Tržby Inditexu v 1. kvartáli vzrástli o 12 % na 4,88 miliardy eur. A pri konštantných menových kurzoch sa zvýšili až o 17 %.
Spoločnosť, ktorá prevádzkuje vyše 7000 obchodov v 90 krajinách sveta, sa najnovšie snaží rozširovať on-line predaj a neotvára toľko nových kamenných obchodov ako v minulosti. V tomto roku by sa mali tržby z internetového predaja podieľať zhruba 6 % na celkovom obrate Inditexu.

Súvisiace články

Aktuálne správy