Britská inflácia zostala v máji na úrovni 0,3 %

Britská inflácia v máji stagnovala. Informovala o tom agentúra RTTNews. Index spotrebiteľských cien sa v máji medziročne zvýšil o 0,3 % rovnako ako v apríli, uviedol britský štatistický úrad ONS.

Britská inflácia v máji stagnovala. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Index spotrebiteľských cien sa v máji medziročne zvýšil o 0,3 % rovnako ako v apríli, uviedol britský štatistický úrad ONS. Hlavnými zložkami, ktoré podporili nárast indexu, boli vyššie náklady na dopravu, ceny v reštauráciách a ceny telekomunikačných služieb.
V medzimesačnom porovnaní britské spotrebiteľské ceny v máji stúpli o 0,2 % po 0,1-% náraste v apríli. Ekonómovia počítali so zvýšením až o 0,3 %.
Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny energií, potravín, alkoholických nápojov a tabaku, zostala v máji na úrovni 1,2 %.
Separátna správa ONS ukázala, že výstupné ceny v máji medziročne klesli o 0,7 %, rovnako ako apríli. Index sa pohybuje v negatívnom pásme od júla 2014. Ekonómovia očakávali zníženie o 0,5 %. V medzimesačnom porovnaní index výstupných cien vzrástol o 0,1 % po 0,3-% zvýšení v apríli.
Index vstupných cien v máji medziročne klesol o 3,9 % po 7-% páde v apríli. Ekonómovia počítali v máji so znížením o 5,1 %. V medzimesačnom porovnaní vstupné ceny stúpli o 2,6 %. To bol ich štvrtý mesiac nárastu po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy