Masaker v Orlande pomohol akciám výrobcov strelných zbraní

, ČTK Foto: SITA/AP

Nedeľný masaker v gay klube v Orlande, kde útočník zabil takmer päťdesiat ľudí, viedol k výraznému rastu cien akcií amerických výrobcov strelných zbraní. Investori totiž podľa serveru BBC predpokladajú, že dopyt po zbraniach v Spojených štátoch stúpne kvôli obavám z budúceho sprísnenie regulácie ich predaja.

Cena akcií najväčšieho amerického výrobcu pištolí Smith & Wesson v pondelok vzrástla o takmer sedem percent. Akcie konkurenta Sturm, Ruger and Company posilnili dokonca o 8,5 percenta.

Strelec Omar Mateen, ktorý sa prihlásil k radikálnemu hnutiu Islamský štát, v nedeľu v orlandskom klube zabil 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Podľa polície mal útočník pušku a pištoľ, ktoré si legálne kúpil krátko pred útokom.

Demokrati v reakcii na masaker žiadajú sprísnenie kontroly nad predajom a držaním strelných zbraní. "Dovoľujeme nebezpečným ľuďom kupovať si zbrane a to sa musí zmeniť," uviedol demokratický senátor Richard Durbin.

Mateen bol dlhoročným zamestnancom najväčšej svetovej firmy pre bezpečnostné služby G4S. Cena akcií tejto spoločnosti sa v pondelok prepadla o viac ako päť percent.

 

Najväčší nárast strelných zbraní v rukách amerického obyvateľstva nastal v januári 2013, o viac ako 90 %.Bolo to v čase znovuzvolenia prezidenta Baracka Obamu, ktorý sprísnil práva na držanie zbraní, ako súčasť svojej kampane 2012, v dôsledku streľby z júla tohto roka.Tragédia mesiac po voľbách v novembri 2012 ďalej posilnila snahu zakázať útočné pušky a pištole. Tieto udalosti spôsobili záplavy do obchodov, ale žiadny zákaz sa nakoniec nepresadil. Nemal dostatok podpory v Kongrese. Pomerne veľa nových prípadov streľby, v krátkom časovom slede, dostal otázku legálneho ozbrojovania opäť na stôl. Hovorí sa o nových predpisoch, výrobné odvetvie zaznamenalo dvojciferný rast.

Je dôležité si uvedomiť, že strelné zbrane použité pri masakre počas minulého víkendu boli získané zákonne. Omar Mateen z Úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF), popísal, že šlo legálne zakúpené zbrane, poloautomatickú pušku typu AR a pištoľ Glock.

Federálny zákaz zbraní presadzoval niekdajší senátor Joe Biden, do legislatívy sa táto aktivita dostala v roku 1994 v prvých dňoch administratívy Billa Clintona. Zákon zakazuje výrobu 19 špecifických poloautomatických pušiek klasifikovaný ako útočné zbrane, rovnako ako akýkoľvek polotovar na jej výrobu. Kongres ale nechal zákon „vypršať“  v roku 2004 za prezidenta Georgea W. Busha, čo je dôvod, prečo si dnes Američania môžu kúpiť pušky, akú použil strelec v Orlande. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy