Rast tržieb v priemysle sa v apríli obnovil

Kým v marci klesli tržby priemyselných podnikov na Slovensku o 0,7 %, v apríli už opäť stúpli o vyše 7 %.

Rast tržieb v priemysle na Slovensku sa v apríli obnovil. Po tom, čo v marci medziročne klesli tržby priemyselných podnikov o 0,7 %, vo štvrtom mesiaci už rástli 7,3-percentným tempom. V samotnej priemyselnej výrobe pritom tržby stúpli o 8,6 %. Vzrástli aj v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 5,2 % a kozmeticky o 0,1 % aj v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu. Naopak, pokračuje prepad tržieb v ťažbe a dobývaní, ktoré boli v apríli medziročne nižšie o 8,2 %. Medzimesačne pritom tržby v priemysle ako celku v apríli oproti marcu klesli o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V rámci priemyselnej výroby najvýznamnejší rast tržieb zaznamenali najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 18 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 16,6 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 12,2 %, vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 12,3 % a vo výrobe elektrických zariadení o 13 %. Tržby klesli vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 41,9 %, vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 3,2 %, vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 1 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 16,5 %.

Z ostatných sektorov hospodárstva klesli v apríli medziročne tržby v stavebníctve o 3,8 %, aj keď v medzimesačnom porovnaní stúpli o 0,6 %. V doprave a skladovaní sa tržby oproti vlaňajšiemu aprílu zvýšili o 3,8 %, pri medzimesačnom raste až o 6,1 %. V informačných a komunikačných službách sa zvýšili medziročne o 6,3 % a medzimesačne boli vyššie o 2,6 %. Napokon rástli aj celkové tržby vo vybraných trhových službách na medziročnej báze o 7,8 %. Medzimesačne v apríli oproti marcu boli tržby vo vybraných trhových službách vyššie o 0,5 %.

V priemere za prvé štyri mesiace tohto roka tak tržby v priemysle vzrástli medziročne o 5,5 %. Naopak tržby stavebných podnikov klesli o 1,3 %. Podniky v doprave a skladovaní evidovali oproti prvým štyrom mesiacom vlaňajška zase iba mierny nárast tržieb o 0,5 %, kým celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 1,8 %. Rast o 5,1 % zaznamenali vo vybraných trhových službách.

Súvisiace články

Aktuálne správy