V apríli priemysel priniesol korekciu slabých marcových čísel

Slovenský priemysel v apríli priniesol korekciu marcových čísel. "Podobne ako v prípade zahraničného obchodu aj v prípade priemyslu sme mohli pozorovať výraznejšiu korekciu slabších marcových čísel," komentoval zverejnené štatistické údaje aprílovej priemyselnej produkcie analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Slovenský priemysel v apríli priniesol korekciu marcových čísel. „Podobne ako v prípade zahraničného obchodu aj v prípade priemyslu sme mohli pozorovať výraznejšiu korekciu slabších marcových čísel,“ komentoval zverejnené štatistické údaje aprílovej priemyselnej produkcie analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.
Hoci produkcia automobilového priemyslu v apríli 2016 podľa neho viac-menej stagnovala, respektíve nepatrne klesala, ako kľúčové odvetvie slovenskej ekonomiky aj naďalej zostalo v medziročnom porovnaní hlavným ťahúňom rastu priemyslu. „Silnú korekciu slabších marcových čísel sme mohli pozorovať najmä v odvetviach elektrotechnického priemyslu a vo farmácii,“ priblížil.
Výrobcovia spotrebnej elektroniky aj elektrických zariadení podľa analytika medzimesačne zvýšili svoju produkciu o približne 9 %, farmaceuti až o 12 %. Kým pre odvetvia elektrotechnického priemyslu silný medzimesačný rast produkcie znamenal aj návrat k dynamickému medziročnému rastu produkcie, farmaceutický priemysel stále produkoval o 5 % menej ako pred rokom. „Popri elektrotechnickom priemysle sa však v apríli darilo aj ostatným exportne orientovaným odvetviam – strojárom aj hutníkom. Dlhodobo sa nedarí výrobcom gumy, plastu a stavebných materiálov,“ doplnil.
„Rastu slovenského priemyslu by malo naďalej napomáhať najmä relatívne stabilné oživenie európskych ekonomík podporené lacnou ropou a uvoľnenou menovou politikou. Nálada v slovenskom priemysle ostáva prevažne pozitívna, hoci očakávania budúceho rastu produkcie sa pozvoľna zmierňujú, čo by sa mohlo prejaviť aj na miernom spomalení dynamiky rastu slovenského priemyslu v nasledujúcich mesiacoch,“ myslí si Koršňák.
S medziročnou produkciou vyššou o 18,8 % tvorila podľa ekonomického analytika Tatra banky Borisa Fojtíka v apríli 2016 výroba dopravných prostriedkov viac ako dve tretiny rastu celej priemyselnej produkcie. „Solídny rast okolo 9 % zaznamenala aj kovovýroba alebo strojárenstvo. Najväčší prepad zaznamenali v apríli producenti ropných produktov. Vďaka vysokej porovnávacej báze klesli o viac ako 40 %,“ dodal Fojtík.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že priemyselná produkcia v apríli 2016 medziročne vrástla o 7,2 %. Vývoj ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 8,5 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 9,1 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,5 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v apríli oproti marcu zvýšila o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy